Elindult a digitális euró fejlesztése - Öt céget választottak ki

Hírek2022. szept. 19.MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) - 54 pályázó közül - öt vállalatot választott ki, amelyekkel együttműködik a digitális euró felhasználói felületeinek fejlesztésében - írta a FinTech Futures című lap.

Öt céget választott ki az EKB a digitális euró fejlesztéséhez

A közreműködő pénzügyi vállalatok kiválasztására az EKB által áprilisban közzétett felhívás után került sor. Az ekkor feltételként közzétett "alapvető képességeknek" minden pályázó megfelelt, ám a "különleges képességek" kívánalmainak csak öt cég tett eleget.

A döntés szerint a CaixaBank, a peer-to-peer (P2P) területen hajt végre fejlesztéseket, amellyel harmadik személy közvetlen bevonása nélkül történhetnek a kifizetések. A Worldline fizetési szolgáltatásokra szakosodott vállalat a P2P kifizetések offline esetével foglalkozik. Az EPI (Európai Fizetési Kezdeményezés, korábban a Páneurópai Fizetési Rendszer Kezdeményezés, egy Európai Központi Bank által támogatott fizetési integrációs kezdeményezés) a fizető által kezdeményezett POS (point of sale) fizetésekre szakosodik ebben a csoportunkában. A POS technológiák megkönnyítik az eladó és a vásárló közötti tranzakciókat. A fizetési rendszerekre specializálódott olasz Nexi vállalat a kedvezményezett által indított POS-fizetéseket fejleszti. Az Amazon területe pedig az e-kereskedelmi fizetések fejlesztése lesz.

A fejlesztés célja annak tesztelése, hogy a digitális euró mögött álló technológia mennyire integrálható a vállalatok által kifejlesztett prototípusokkal.

A prototípus-fejlesztés a digitális euró projekt folyamatban lévő kétéves vizsgálati szakaszának része, és a tervek szerint 2023 első negyedévében fejeződik be. Az eredményeket az EKB ezt követően hozza nyilvánosságra.

A digitális euró a fejlesztők szándéka szerint az euróbankjegyhez hasonló funkciót töltene be, csak digitális formában létezne. Olyan elektronikus pénzről van szó, melyet az eurórendszer (az euróövezeti nemzeti központi bankok és az EKB) bocsátana ki. Minden egyén és vállalat számára elérhető volna.A digitális euró nem helyettesítené, hanem kiegészítené a készpénzt. Újabb fizetési lehetőséget nyújtana, amely megkönnyítené a fizetést, elősegítené az euró elérhetőségét és befogadását is.