A börtön elől a parlamentbe menne több mint 100 olasz képviselőjelölt

Elemzések2022. szept. 19.Sz.A.

Pontosan 101 olyan képviselőjelölt indul az olasz előrehozott választásokon, akiknek már meggyűlt a bajuk a törvénnyel. Többségüket már elítélték, vád alá helyezték vagy vádalkut kötöttek, sokan pedig rendőrségi vizsgálat alatt állnak. A legtöbb kétes jelölt Lombardiában és Szicíliában indul a szeptember 25-i választásokon. Az olasz képviselői fizetések közelítik a hatmillió forintot, Európában a legmagasabbak.

Már az új választótörvény szerint zajlik az olaszországi előrehozott választás szeptember 25-én, a Képviselőház és a Szenátus tagjainak számát is csökkentették 400, illetve 200 főre.

Több mint 5000 jelöltet indítanak a pártok, a legfrissebb közvéleménykutatások szerint az Olaszország Fivérei (Fratelli d'Italia), a Liga és a Hajrá Olaszország (Forza Italia) alkotta, jobbközép koalíció sikere várható. A legfrissebb felmérések szerint a szavazatok 48 százalékát kapnák, a balközép Demokrata Párt pedig mindössze 28 százalékon áll, az Öt Csilag Mozgalom támogatottsága 14 százalék körüli.

A képviselőjelöltek között 101 olyan személyt talált az Il Fatto Quotidiano internetes lap, akiknek meggyűlt a bajuk a törvénnyel. 

A listán szereplő politikusok egy részét már elítélték, bűnügyekben vádalkut kötöttek, vagy jelenleg is ügyészi vagy számvevőszéki vizsgálat alatt állnak.

A legtöbb kétes multú jelölt Lombardiából, Szicíliából és a dél-olasz Campania tartományból próbál bejutni a római törvényhozásba.

A jobboldali Liga soraiból kerül ki a legtöbb ilyen jelölt, szám szerint 27, a több ügyben is elítélt és jelenleg is peres eljárások alatt álló Silvio Berlusconi vezette Forza Italia 15 jelölttel a második helyen áll, maga Berlusconi pedig a Szenátus tagjai közé szeretne kerülni, amire jó esélye van. A korábbi miniszterelnököt egyébként egyszer már kizárták a törvényhozásból, miután jogerősen elítélték, a büntetését azonban letöltötte, jelenleg pedig az Európai Parlament képviselője a Néppárt sorait erősíti.

A balközép pártok közül a Demokrata Párt (PD) jelöltjei közül 15 szerepel a kétes jelöltek listáján, ahol az Olaszország Fivérei 13 képviselőjelöltje is megtalálható.Végül a politikai centrumot megcélzó Élő Olaszország, az Azione és a Mérsékeltek közös koalíciójának jelöltjei között 12 olyan személy szerepel, akinek a rendőrségi eljárás elől mentőövet adna a képviselői mandátum.

A képviselőjelöltek egy része ellen maffiakapcsolatok miatt indult vizsgálat vagy kerültek vád alá.

Európai összehasonlításban Olaszországban keresnek a legjobban a honatyák: az alapfizetésük 5000 euró, melyhez 3500 euró napidíj, 3690 euró költségtérítés jár. A fentieken kívül évente 1200 eurót kapnak a telefonszámlára, és negyedévente 3300-4000 eurót az utazási költségekre.

A szenátorok még ennél is jobb fizetést kapnak, havi bruttó 11 555 eurót, ami nettó 5300 euróra jön ki, ami kiegészül havi 3500 euró napidíjjal ,4180 euró költségtérítéssel és havi 1650 euró telefon és közlekedési kötségtérítésre.

Összesen a szenátorok havi 14 634 euró (5,8 millió forint) az alsóház képviselői pedig 13 970 euró (5,6 millió forint) javadalmazásban részesülnek.Végkielégítés is megilleti a honatyákat, amely a havi fizetésük 80 százaléka megszorozva a képviselőként vagy szenátorként eltöltött évek számával.

Európai összehasonlításként az olasz képviselők javadalmazása kiemelkedő, például a brit képviselők tiszteletdíjának közel a duplája. A kifejezetten magas fizetést pont a korrupció ellen, illetve a maffiakapcsolatok felszámolása miatt vezették be Olaszországban.A magyar képviselői fizetéseket idén márciusban emelték az átlagkereset háromszorosára, így bruttó 1 millió 316 ezer forintra (3300 euró). Bizottsági hely esetén az összeg bruttó 1 millió 580 ezer forint (3950 euró). A vidéki képviselők igénybe vehetnek albérlet-, illetve iroda-támogatást.