Elindult a regisztráció a Közgazdasági Diákolimpiára

Hírek2023. jan. 4.Növekedés.hu

A Magyar Közgazdasági Társaság a szervező partnereivel – a cseh INEV-vel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Pénzmúzeummal, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Budapest Institute of Banking Zrt.-vel karöltve – a 2022–23-as tanévben is megrendezi a Közgazdasági Diákolimpiát. A versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkezését várják az ország minden pontjáról, valamint Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről egyaránt. A jelentkezési határidő 2023. január 31., hétfő éjfél.

A verseny 2023. február 20. és 24. között egy írásbeli, online fordulóval veszi kezdetét, március végén, április elején pedig egy kétfordulós – írásbeli és szóbeli – országos döntőben mérik össze közgazdasági tudásukat Budapesten, vagy online formában. A tavalyi vetélkedőre az ország 29 településének 56 középiskolájából jelentkeztek a közgazdaságtan iránt érdeklődő diákok. A 2022-es országos döntőről itt olvasható beszámoló.

Az országos döntő legeredményesebb diákjai várhatóan 2023 szeptemberében egy angol nyelvű nemzetközi döntőben mérkőzhetnek meg többek között cseh, lengyel, szlovák, görög, és kínai társaikkal – sőt: a cseh szervező partnerek ígérete szerint a résztvevő nemzetek köre még tovább bővül! (A tavalyi nemzetközi döntőnek Budapest adott otthont.)

Az országos és a nemzetközi döntő legjobbjai természetesen értékes nyereményekkel gazdagodnak. A rendezvény rangját jelzi, hogy a 2020-as nemzetközi döntő fővédnöke Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász volt, aki külön videóüzenetben köszöntötte a döntős versenyzőket; a tavalyi nemzetközi döntő köszöntőjét pedig Dani Rodrik, a Harvard Egyetem professzora, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke tartotta.

A 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 21. § (1) m) pontja értelmében a felvételiző diákok az INEV által alapított, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia Közgazdasági Társaságai által támogatott és Magyarországon a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjén elért 1–3. helyezésért – ha gazdaságtudományok képzési területre jelentkeznek – 30 többletpontra jogosultak.

A versenyről további információk a honlapon és a Facebookon, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság weboldalán olvashatók.

A megmérettetésre regisztrálni IDE KATTINTVA, az űrlapon lehet. A jelentkezési határidő 2023. január 31., éjfél.