Elindult az Apple Pay fizetés az Erste Banknál

Hírek2019. júl. 2.F. T.

Az Erste ügyfeleinek mától elérhető az Apple Pay szolgáltatás: a továbbiakban bankkártya nélkül, telefonjukkal fizethetnek. Az Erste együttműködik az ISTYLE céggel, melynek üzleteiben a bank hitelkártyás ügyfelei jelentős kedvezményeket kaphatnak.

Várták az ügyfelek

Nagy várakozás előzte meg a mai napot a felhasználók között: Harmati László, a pénzintézet lakossági vezérigazgató helyettese az Apple Pay indulása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy már reggel 8-ig ezren regisztráltak a szolgáltatásra. Az Erste mobiltelefonnal bankoló ügyfeleinek harmada Apple telefont használ, a mostani lépés őket célozza. Az új fizetési módszer kártyafüggetlen, azaz mindegy, hogy Visa, Mastercard vagy egyéb bankkártyával rendelkezik az ügyfél.

Biztonság

Az Apple Pay igen biztonságos: akár hitel-, akár betéti kártyával használják, a készülék a kártya számát soha nem tárolja sem az eszközön, sem az Apple szervereken. Ehelyett egy egyedi, készülékspecifikus számot rendel a kártyához, melyet titkosítva és biztonságosan ment az eszköz biztonsági elemei között. Minden tranzakciónál egyedi, egyszer használatos dinamikus biztonsági kódot használ, az Apple a fizetés során sem osztja meg a kártyaszámokat a kereskedőkkel.

Az Apple Pay könnyen aktiválható és a felhasználók minden olyan előnyt, akciót és pontgyűjtési lehetőséget kihasználhatnak vele, melyek a betéti- vagy hitelkártyás vásárlásokhoz járnak. Az üzletekben az Apple Pay iPhone SE, iPhone 6 vagy annál újabb telefonokkal és az Apple Watch-al használható.

Netes vásárlás

Az online vásárlás az alkalmazásokban és az Apple Payt támogató weboldalakon is rendkívül egyszerű: csak a Touch ID ujjlenyomat-azonosítóra van szükség, vagy elég duplán kattintani az oldalsó gombra és egy gyors pillantást vetni az iPhone X-re az arcfelismeréshez. Nincs szükség új felhasználói fiókra, nem kell űrlapokat kitölteni: elegendő, ha az Apple Pay használatához kitöltöttük a szállítási és számlázási információkat. Ha Safariban vagy az applikációkban vásárolunk, az Apple Pay működni fog az iPhone 6-on és annál újabb telefonokon, az iPhone SE, az iPad Pro, az 5. generációs iPad, az iPad Air 2 és az iPad mini 3, valamint az ezeknél újabb készülékeken.

Használhatjuk az Apple Pay-t a Safari böngészővel történő online vásárlások során bármely 2012 utáni, MacOS Sierra rendszert futtató Macen, ahol a fizetést az iPhone 6-os vagy annál újabb verziójú telefonnal vagy az Apple Watch-al erősíthetjük meg, illetve az új MacBook Pro esetén a Touch ID-vel.

iSTYLE

Az Apple Pay indulásához kapcsolódóan kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít ügyfeleinek az Erste Bank és az iSTYLE. Magyarország legnagyobb Apple Premium viszonteladójának az Erste Bankkal közös akciójában július 2-16. között mindenki kedvezményt kap a megvásárolt új készüléke árából, aki az iSTYLE üzletekben igényel új Erste Max hitelkártyát. Az akció ideje alatt iPhone vásárlása esetén 30, Apple Watch vagy iPad választásakor 20 ezer forintos kedvezményt biztosít, míg egy Mac árából 50 ezer forintot enged el – új készülék esetén.

Az Erste meglévő és új ügyfelei ezenkívül – minimum 6 havi, maximum 12 havi – kamatmentes részletre vásárolhatják meg új Apple készülékeiket augusztus elejéig az iSTYLE üzleteiben. Az új hitelkártyát igénylők így akár mindkét kedvezménnyel élhetnek. Az iSTYLE-nál elérhető készülékbeszámítási lehetőség során is extra kedvezményt kapnak a bank ügyfelei. A legalább 30 ezer forint értékű készüléket 20 ezer forinttal magasabb áron számítják be új készülék vásárlása esetén.

Gyors felfutás

A bank a mobiltelefonos vásárlások gyors növekedésére számít a közeljövőben mind mennyiségben, mind értékben. Az Erste néhány hete vezette be a megoldást androidos mobilkészülékekre, MobilBankjában egy hónap alatt 9 ezer kártyát digitalizáltak, és ezekkel közel 90 ezer vásárlást hajtottak végre 350 millió forint értékben.

A Növekedés.hu kérdésére Harmati László elmondta, hogy az Apple Pay használatában gyors felfutást vár, miután eddig is azt tapasztalták, hogy az Erste ügyfelei általában nyitottak az új megoldásokra, már eddig is szívesen vették igénybe a pénzügyi tranzakciókat egyszerűsítő fejlesztéseket.