A nyár nagy kérdése: diákmunkával lehet orvosolni a munkaerőhiányt?

Elemzések2019. júl. 2.Devecsai János

Mivel az autóipar éppen csak döcög, az onnan kiáramló munkaerőt felszívja az informatikai alkatrész-gyártás – mondta el a Novekedes.hu-nak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese Gazsi Attila.

Budaörsön az egyik családi ház építése hetekig állt, mivel a villanyszerelők nem voltak hajlandóak időre elvégezni a munkájukat. Végül néhány sürgető telefonhívás után közölték a megrendelővel: csak akkor mennek ki, ha kifizetik nekik az eredetileg kialkudott ár dupláját.

Bár ez egy szélsőséges eset, sajnos a megbizhatatlan „szakikról” szóló rémtörténetekből csak a netes fórumokon egész csokorra valót találni. Most már évek óta nehéz az építkezésekre igazán jó mesterembereket szerezni. Persze nem csak az építőipar van bajban. A munkaerőhiány mára teljesen behálózta az országot.

Egyes piaci becslések szerint Magyarországon 100 ezer, mások szerint legalább 200 ezer dolgozó hiányzik.

„A versenyszféra a szakképzett munkavállalók hiányától szenved leginkább, de mérnökökből és informatikusokból is jókora hiány van. Bajban van a vendéglátóipar, a feldolgozóipar legtöbb ágazatában pedig még betanított munkásból sincs elég. Kicsit enyhített a feszültségen, hogy az autóipar éppen csak döcög. Az onnan kiáramló munkaerőt felszívja az informatikai alkatrészgyártás” – mondta el a növekedés.hu-nak Gazsi Attila a VOSZ elnökhelyettese.

A helyzetre jellemző, hogy az egyik nagy hazai munkaerő-közvetítő cégnél már azzal viccelődnek, hogy Budapest és környékén már az is dolgozik, aki nem akar.

Mivel az álláskeresőkre vadászó HR-eseknek ebben a régióban kifejezetten nehéz dolga van egyre többször előfordul, hogy a fővárosi vállalatoknak is vidékről kell munkaerőt szerezniük. Pár éve még ritkaságszámba ment, ma már viszont egyre gyakoribb, hogy a nagy multinacionális cégek azoknak a dolgozóknak az utaztatását és szállásolását is hajlandóak állni, akik az ország másik végében laknak.

Persze a jelenlegi helyzet megkönnyíti az álláskereső diákok dolgát. A tanulók ma már szinte bármilyen területen tudnak munkát találni. „Évközben a nyelvtudás, szaktudás és IT skillek jelentenek bérelőnyt. Nyáron általában egyszerűbb munkákat tudnak elvállalni azok, akik csak pár hétre dolgoznának” – mondta el lapunknak Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) a főtitkára. A nyári hónapokban az iskolaszövetkezeteknél munkát vállaló diákok száma megduplázódik: ezek a szervezetek az év derekán mintegy 50-60 ezer fiatalnak biztosítanak munkalehetőséget. A szakemberhiány negatív hatásait a tanulók persze csak enyhíteni tudják. De még így is elmondható, hogy nélkülük például a Balatonon néhány vendéglátóipari cég már fenn se tudna maradni.

És hogy mennyit lehet keresni a diákmunkával? „A minimálbér 2019-ben bruttó 857 Ft/óra. Legalább középfokú képzettséget igénylő munkakörökben a szakképzett minimálbér idén bruttó 1121 Ft, de a diákmunka kínálatban nem ritka, hogy egy-egy komolyabb gyakornoki, vagy mérnök pozícióban bruttó 1500 Ft körül kereshetnek a diákok” – árulta el Gazsi Attila.