Eljött a biztonságos és olcsó személyi kölcsönök kora

Hírek2018. jún. 10.Növekedés.hu

A személyi kölcsönök piacán meredek emelkedés zajlik, az év első négy hónapjában 128,5 milliárd forintra rúgott az új hitelek összege, ami 58 százalékos növekedést jelent. A BankRáció.hu összeállítása szerint kedvező, hogy az új személyi kölcsönök többsége, mintegy 73 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletű.

Szabad felhasználású jelzáloghitelek helyett

Régóta meredek emelkedőn van a személyi kölcsönök piaca és az idei év is bővüléssel indult. A személyi kölcsönök népszerűsége többek között azzal magyarázható, hogy részben átvették a korábban népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelek szerepét. Egyrészt, mert a személyi kölcsönök kamata jelentősen csökkent, másrészt sokkal egyszerűbben igényelhetők, mint a jelzáloghitelek, ráadásul a hitelfelvételi költségek is alacsonyabbak a személyi kölcsönök esetében, mert nincs értékbecslés, közjegyzői okirat vagy jelzálogjog-bejegyzés.

Egy éven túli fix kamat

Az év első négy hónapjában 12,8,5 milliárd forint értékben kötöttek új személyikölcsön-szerződéseket a bankok, ez pedig éves összevetésben 58 százalékos emelkedést jelent.
Fontos az is, hogy a növekedés mellett a kiszámítható törlesztőrészletet biztosító, több mint 1 évig fix törlesztőrészletű személyi kölcsönök többségben voltak
- derül ki a BankRáció.hu legfrissebb, a hivatalos adatokat feldolgozó összeállításából. A több mint 1 évig fix törlesztőrészletű személyi kölcsönök összege meghaladta a 93 milliárd forintot, így tehát az új kölcsönökön belül 73 százalékos volt az arányuk. A legalább 1 évre, vagy maximum 5 évre fix törlesztőrészletet garantáló személyi kölcsönök aránya pedig 27 százalékos volt.

Kiszámítható törlesztőrészlet

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője közölte: “A lakáshiteleknél látható tendencia érvényes a személyi kölcsönök piacára is. Azaz utóbbin is a kiszámítható törlesztőrészletet nyújtó fix kamatozású kölcsönök kerültek többségbe. A fix kamatozású hitelek előnye, hogy a kamatrögzítés időszakában ugyanannyi lesz a törlesztőrészlet, még akkor is, ha közben változik a kamatkörnyezet. Éppen ezért, egy esetleges kamatemelkedés esetén a változó kamatozású személyi kölcsönök törlesztőrészlete emelkedhet, a fix kamatozásúaké azonban nem.”
Hozzátette, hogy a személyi kölcsönöknél a 3-5 év a jellemző futamidő, érdemes a teljes időszakra fixálni a kamatot, mert csak ebben az esetben mehetnek biztosra a hitelfelvevők.

A legolcsóbb és a legdrágább

A BankRáció.hu elemzése rámutat arra is, hogy az 5 évig fix törlesztőrészletű és 5 éves futamidejű 1,5 millió forintos személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak június elején 6 és 7 százalék közötti teljes hiteldíjmutató mellett igényelhetők, ami havonta 30-32 ezer forint körüli törlesztést jelent. A legdrágább konstrukciók thm-je viszont akár a 20 százalékot is meghaladhatja, ami havonta több mint 40 ezer forintos kiadást jelent. A jelentős különbségek miatt a BankRáció.hu szakértője szerint érdemes minél több bank ajánlatát végignézni, mert ezzel akár félmillió forintot is spórolhatnak a hitelfelvevők.