Elkapkodták az Aramco részvényeit

Hírek2019. dec. 12.Növekedés.hu

Tíz százalékkal emelkedett a Saudi Aramco részvényeinek árfolyama az első kereskedési napon, elérve a rijádi tőzsde napi limitjét.

A világ olajkitermelésének több mint tizedét képviselő cég részvényei 25,6 milliárd dollár értékben keltek el, túlszárnyalva az Alibaba 25 milliárd dolláros rekordját.

A vállalat kapitalizációja az árfolyam alapján 1880 milliárd dollár (a közkézhányad egyelőre mindössze 1,5 százalék). Ezzel az Aramco a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata. Elérhető közelségbe került a Mohammed bin Salman koronaherceg által megcélzott 2000 milliárd dollár is.

Az eredeti terv szerint az Aramco részvényeit két helyen, a rijádi Tadawulon és egy külföldi tőzsdén vezették volna be, 100 milliárd dolláros tőkeemelést megcélozva. Ezt módosították, miután a külföldi befektetők a klímaváltozás, a politikai kockázatok és a vállalati folyamatok átláthatóságának hiánya miatt aggodalmukat fejezték ki.

Az Aramco marketingkampánya döntően Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl országainak befektetőit célozta. A szaúdi bankok például a helyi állampolgároknak olcsó hiteleket ajánlottak a részvények vásárlásához. 

Szaúd-Arábia királyi családja a privatizációt annak a tervnek a keretében indította el, amely meg akarja szüntetni az ország gazdaságának az olajtól túlzott függőségét. Az új iparágak és megaprojektek finanszírozásához több tízmilliárd dollárra van szüksége az országnak.