Eladja ázsiai érdekeltségeit a Tesco?

Hírek2019. dec. 12.Növekedés.hu

Az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, a Tesco fontolóra vette thaiföldi és malajziai leányvállalatainak eladását.

A vállalat közölte:befektetői érdeklődés nyomán felülvizsgálja viszonylag kisméretű thai és maláj leányvállalatainak helyzetét, de döntés még nem született. A Tesco Lotus körülbelül 60 000 embert foglalkoztat a térségben; a 2000 üzletből álló lánc értéke az elemzők szerint meghaladhatja a 7 milliárd fontot. 

A Tescónak az ázsiai térségen kívül már csak Írországban és Közép-Európában – Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában – vannak külföldi érdekeltségei. 

Remek üzlet

Az ázsiai tevékenység, amely összességében 4,9 milliárd font bevételt eredményezett, „kiváló üzlet” és valószínűleg magas áron adható el – mondta a BBC-nek Clive Black, a Shore Capital elemzője. A leányvállalatok értéke Bruno Monteyne, a Bernstein elemzője szerint 6,5–7,2 milliárd fontos tartományba eshet. Laura Lambie, az Investec Wealth and Investment befektetési igazgatója úgy véli: Thaiföld fontos piac a Tesco számára; a cég nemrég jelentette be, hogy további 750 áruházat nyit az országban. 

Gáláns ajánlatra lesz szükség, hogy a Tesco az eladás mellett döntsön.

Zsugorodó birodalom 

A Tesco öt éve indította el azt az átszervezést, amelynek során kivonult az Egyesült Államokból, Japánból és Kínából, eladta dél-koreai és török egységét – utóbbi a legnagyobb szupermarketlánc volt az országban.

Számos érdekeltségétől szabadult meg az Egyesült Királyságban is, többek között a Giraffe étterem-lánctól, amely mindössze három évig volt Tesco-tulajdon.

Idén októberben Dave Lewis vezérigazgató, aki 2014-ben került a vállalat élére, a befektetők meglepetésére bejelentette, hogy 2020 nyarán távozik a cégtől.