Elkezdtek fegyverkezni az amerikaiak a zavargások miatt

Hírek2020. jún. 4.D.J.

A tengerentúlon már a múlt hónapban is 80 százalékkal nőttek a fegyvereladások. A demonstrációk miatt júniusban újabb eladási boomra lehet számítani.

A napokban több amerikai fegyverbolt előtt is kígyózó sorok álltak.

„Közel egy órája vártunk az üzlet előtt, amikor közölték, hogy teljesen kifogytak”

– mesélte kedden egy Illinois-i lakos. Most, hogy a rasszizmus elleni tüntetések több helyen is zavargásokba torkolltak, az állampolgárok egy jelentős része attól fél, hogy nem tudja majd megvédeni magát. Sokan most vettek életükben először fegyvert.

„Ijesztő a helyzet. Túl sok családtagom van, akik miatt aggódom”

– mondja egy chicagoi nő.

Arról, hogy a tengerentúlon jelenleg hány fegyver van a lakosságnál, csak becslések vannak. Ezek szerint az amerikai háztartásokban mintegy 390 millió pisztoly és puska lehet felhalmozva. Vagyis az USA-ban több fegyver van, mint ember. A piac azonban igen csak messze van a telítődéstől. Az amerikaiak akárhányszor veszélyben érzik magukat újra és újra elkezdik rakatszámra venni a lőfegyvereket. Az utóbbi időben a koronavírus-járvány is meg tudta dobni az eladásokat.

A múlt hónapban a National Review beszámolója szerint 1,7 millió fegyvert adtak el az USA-ban. Nyolcvan százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A pisztolyok és puskák piacát láthatóan teljesen elkerülte a mostani válság. Ebben az ágazatban a tengerentúlon már áprilisban is 71 százalékos növekedést mértek.

Most, hogy az USA-ban a zavargások miatt napok óta minden este tömegek vesznek részt a fosztogatásokban, könnyen lehet, hogy júniusban a fegyverboltok új rekordot fognak beállítani. A kereslet olyan óriási, hogy sok helyen az üzletek már nem is tudják tartani a lépést az igényekkel. Több helyen várólistára rakják a vevőket.

A szakértők szerint a piac hamarosan még jobban felpöröghet.

Ugyanis a múltban a vásárlások száma főleg akkor ugrott meg, amikor úgy tűnt, hogy szigorodni fognak a fegyvertartási jogok. Ha a következő hetekben a felmérésekből az derül majd ki, hogy a demokrata elnökjelölt Joe Biden jó eséllyel meg fogja nyerni a novemberi választást, akkor ez a félelem újra a felszínre kerülhet. A demokraták ugyanis már régóta pedzegetik, hogy ezen a téren szeretnének szigorítani. Jellemző, hogy Obama idején szárnyaltak az eladási mutatók, pusztán azért, mert az elnöksége alatt sokan féltek tőle, hogy a fegyverek ki fognak kerülni a boltok kínálatából.