Ellentmondásos hírek az észak-koreai vezetőről

Hírek2020. ápr. 28.Sz.A.

Több, egymásnak ellentmondó hír jelent meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető állapotáról, aki állítólag a fővárostól 200 kilométerre lévő Wonsan városában lábadozik. A 36 éves diktátor erős dohányos, rengeteget iszik, 2012 óta több száz millió dollárt költött luxus ételekre és alkoholra. A 170 centiméter magas, 130 kilós Kim pajzsmirigy- és hormonproblémákkal, köszvénnyel és valószínűleg cukorbetegséggel és keringési zavarokkal is küszködik.

Erős dohányzás, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás és a stressz is okozhatta az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun szívműtétjét, már ha egyáltalán erre sor került. Egy biztos, a politikus a legnagyobb valószínűséggel jelenleg az észak-koreai fővárostól több mint 200 kilométerre lévő Wonsan városában tartózkodik bizalmi embereivel, legalábbis a kizárólag az általa használt vonat műholdfelvételek szerint jelenleg itt parkol. Kimet április 11-e óta nem látták, aminek több oka is lehet: az eddigi feltételezések szerint szívműtétet hajtottak végre rajta.

A South China Morning Post hongkongi lap értesülései szerint a diktátor a szívműtétje után lábadozik, nem tud dolgozni, de életben van. Egy héttel ezelőtt valóban súlyos volt az állapota, azóta azonban sokat javult.

A 170 cm magas diktátor állítólag 130 kilót nyom, és 2011 óta 40 kilót hízott, kifejezetten erős dohányos, pajzsmirigy- és hormonproblémákkal, köszvénnyel, valószínűleg cukorbetegséggel és keringési zavarokkal is küszködik.

A most 36 éves Kim a 90-es évek végén álnéven két évig Svájcban járt nemzetközi magániskolába, Berntől nem messze. Ekkor szokott hozzá a kiváló minőségű svájci és francia sajtokhoz, a szusihoz, pezsgőkhöz, borokhoz és édességekhez.

A család korábbi főszakácsa szerint gyengéje a szusi, a pezsgő, az ementáli sajt, a cápaleves, a kobe bélszín, a kaviár és a konyak.

Étkezésenként állítólag több üveg luxuspezsgőt is elfogyaszt, egyik kedvenc márkája a Roederer Du Cristal.

Francia lapértesülések (L'Express, Les Echos) szerint mióta hatalomra került, hozzávetőleg négy milliárd dollárt költhetett el luxus életvitelére, többek között hi-tech berendezésekre, autókra, jachtokra, órákra, valamint méregdrága alkoholra és ételekre. Egyik kedvenc márkája a Hennessy. Csak luxusautókra (pl.Rolls Royce) 1,4 milliárd dollárt fordíthatott, míg alkoholra (konyak, whisky) közel 150 millió dollárt költhetett, de ruhákra, bundákra is 40 millió dollárt fordított. Csak 2017-ben a luxuscikkekre 640 millió dollárt költhetett el Kim Dzsongun, ami azért is sokkoló, mert az országban a népesség legalább fele alultáplált. 

A diktátor 2014-ben már eltűnt több hétre, ekkor valószínűleg bokaműtétet hajtottak végre rajta, állítólag egy cisztát kellett eltávolítani. Amikor először mutatkozott a nyilvánosság előtt, bicegett, bottal járt, és azóta is bőszárú nadrágokat hord.