Elnököt választanak a szomszédunkban

Hírek2022. okt. 23.MTI

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Szlovéniában, reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahová valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.

Az elnökjelöltekre 3087 szavazóhelyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön pedig 30 országban lehet az urnákhoz járulni. Akik távolabb vannak a kijelölt külképviseleti helyektől, levélben is leadhatták előre a voksukat. A korai választásokon - keddtől csütörtökig - 68 ezer állampolgár, a szavazásra jogosultak 4 százaléka voksolt.

Nagyobb volt a részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt (1,36 százalék).

A választáson hét jelölt indul, kettővel kevesebb, mint öt évvel ezelőtt. Amennyiben egyikük sem szerzi meg a szavazók több mint felének támogatását, november 13-án második fordulót tartanak az első két helyezett részvételével.

A felmérések az ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával, de függetlenként induló jelöltet, a 46 éves Anze Logart mutatták ki legesélyesebbnek, a megkérdezettek mintegy 32 százaléka őt támogatja.

A németül és angolul is kiválóan beszélő Logar több ciklusban volt az SDS parlamenti képviselője, majd 2020 és 2022 között az előző, Janez Jansa vezette jobboldali kormányban töltötte be a külügyminiszteri tisztséget. A szintén függetlenként induló, baloldali, 54 éves Natasa Pirc Musar karrierjét újságíróként kezdte, 2005 és 2014 között adatvédelmi biztos volt, majd 2015-ben ügyvédi irodát nyitott, és azóta is ügyvédként dolgozik.

Rá felmérések szerint a szlovén választók mintegy 20 százaléka adná voksát.

Nem sokkal marad el tőle a kampányhoz később csatlakozó 55 éves Milan Brglez volt házelnök, a Szociáldemokraták (SD) jelenlegi európai parlamenti képviselője. Őt a választók csaknem 19 százaléka támogatja. Brglez az SD és a legnagyobb kormányzó párt, a Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom közös jelöltje.

Szlovéniában jelenleg hárompárti baloldali kormány van hatalmon, a Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták és a Baloldal részvételével.

Az említett három jelölt mellett szorítóba lép még Janez Cigler Kralj volt munkaügyi miniszter, az ellenzéki konzervatív Új Szlovénia (NSI) és Miha Kordis, a legkisebbik koalíciós párt, a Baloldal jelöltjeként.

A parlamenten kívüli pártok közül Sabina Sencar nőgyógyász, a Resni.ca oltásellenes párt, valamint Vladimir Prebilic, a Zöldpárt színeiben méreti meg magát. Valamennyiük támogatottsága 5 százalék alatt van. A szavazópolgárok 19 óráig adhatják le voksukat. Az eredményeket 20 órától folyamatosan hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.