Baloldali kormánya lesz Szlovéniának

Hírek2022. ápr. 25.MTI

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján - 99,68 százalékos feldolgozottságnál - Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja nyerte meg a választásokat és alakíthat kormányt Szlovéniában.

A hétfő reggeli friss adatok szerint az előző napi parlamenti választás nyomán a Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek jár. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyet - amelyért hárman versenyeztek - ismét Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyerte el.

Golob a választások éjszakáján jelezte: a Szociáldemokratákkal kíván koalíciót kötni. "Gratulálok a leendő szövetségeseinknek, az SD-nek a választásokon elért eredményhez" - mondta.

A Szabadság Mozgalomnak és az SD-nek összesen 48 mandátuma lehet a 90 fős parlementben. Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel sem tud többséget alkotni.A szavazásra jogosultak 69,71 százaléka vett részt a választásokon, négy évvel ezelőtt ez az arány 51,97 százalék volt.

Politikai elemzők szerint a magas részvételi arány nem annak a jele, hogy nőtt a választási kedv, inkább az elégedetlenségüket nyilvánították ki az állampolgárok. Itt egyebek között a járványhelyzet kezelését és a kormány kommunikációját emelték ki.

Megjegyezték: a baloldal győzött, de a legnagyobb vesztesei is a baloldali pártok voltak a választásnak. Nem érte el a négyszázalékos parlementi küszöböt Marjan Sarec volt miniszterelnök balközép pártja (LMS) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) sem.

Borut Pahor államfő vasárnap kijelentette, hogy a relatív győztesnek, ez esetben elsőként Robert Golobnak ad mandátumot a kormányalakításra. Ezután a parlamentnek legkorábban 48 óra múlva, legkésőbb 7 napon belül szavaznia kell a miniszterelnök-jelöltről. Amennyiben nem jár eredménnyel a szavazás, az államfő 14 nap múlva új miniszterelnököt jelölhet, de a parlamenti pártok is jelölhetnek, ehhez legalább 10 aláírásra van szükség.