Elsőként az OBI dobta be a törülközőt, de most a Praktiker is kivonul Romániából

Hírek2018. nov. 23.Növekedés.hu

A Praktiker a negyedik multinacionális barkácsáruház-lánc, amelynek beletört a bicskája a romániai piacba. Az ágazatot egy hazai vállalat, a Dedeman uralja. Két erdélyi Praktiker, az aradi és a brassói, rövidesen végleg lehúzza a rolót, jelentette be a napokban az üzemeltető Kingfisher Rt. A vállalat bezárja a pitești-i áruházát is, melynek működtetése szintén nem gazdaságos. Jövő év tavaszán aztán a Praktiker márkanév véglegesen eltűnik a romániai kiskereskedelemből, a megmaradt 20 áruház Brico Depot név alatt működik majd a továbbiakban. 27 áruházzal a Praktiker a legnagyobb barkácsáruház-lánc volt Romániában, kálváriája 2013-ban, a német anyavállalat csődbe jutásával kezdődött. A romániai hálózatot egy ismert török üzletember, Omer Susli vette meg. Hiába volt az ország legnagyobb barkácsáruház-hálózata, a Praktiker török kézben is veszteséges maradt, a 2016-os évet 139,5 millió eurós árbevétel mellett 2,5 millió eurós veszteséggel zárta. Omer Susli tavaly adta el a Praktikert a Kingfishernek, amely korábban már bezárt négy áruházat.

Elsőként az OBI dobta be a törülközőt

A barkácsáruházak élete nem könnyű Romániában, a Praktiker a negyedik multinacionális nagyvállalat, amely bedobta a törölközőt. Az első a német OBI volt, mely 2008-ban jelent meg a romániai piacon, s hét áruházat nyitott, köztük hármat Erdélyben, Nagyváradon, Aradon és Nagyszebenben. Mivel 2014-ben az OBI Románia még mindig veszteséges volt, az anyacég úgy döntött, kivonul az országból. Az OBI épületeiben a Jumbo, a Kika és a Hornbach rendezkedett be. Alig néhány hónappal az OBI megszűnte után a Baumax is eltűnt. Ez részben az osztrák anyavállalat anyagi gondjainak volt a következménye, de tény, hogy a romániai Baumax-hálózat is veszteségesen működött. A 15 Baumax-áruházat a francia Leroy Merlin vette meg, s 2016 májusára végzett is az átnevezéssel. Nem volt sikertörténet a Bricostore romániai működése sem. A francia vállalat a 90-es évek végén tevékenységének súlypontját Kelet-Európába helyezte át. Az első években sikeresnek tűnt a manőver, később azonban teljesen elhibázottnak bizonyult, a globális gazdasági válság ugyanis katasztrofális hatással volt a barkács- és építőanyag piacra a régióban. A csőd szélén álló céget az OBI és a Baumax hattyúdalával szinte egy időben vette meg a Kingfisher, Európa legnagyobb barkácsáruházakat üzemeltető vállalata. Hosszú időn keresztül úgy tűnt, hogy a multiknál sikeresebb lesz a 25 éve, nagyszebeni vállalkozók által alapított Ambient, amely a tevékenységét Erdélyre koncentrálta, Székelyföldön is voltak áruházai. 2015-ben aztán a cég fizetésképtelenné vált, jelenleg is csődvédelem alatt áll. Az Ambient áruházak egy részét a székelyudvarhelyi APC Universal Partner vette át.    

A Dedeman közben szárnyal

Miközben több multinacionális vállalat csak vergődött a román piacon, egy belföldi tulajdonban levő cég roppant sikeresnek bizonyult. A családi vállalkozásként működő, bákói székhelyű Dedemannak jelenleg 49 áruháza van. A vállalat árbevétele tavaly 6,33 milliárd lej volt, s az elmúlt öt évben félmilliárd eurónál több profitot termelt. A cég, amely tavaly a legnagyobb, belföldi tulajdonban levő vállalat volt, 1992 óta működik, első boltja 16 négyzetméteres volt. A hazai piacon egy barkácsáruház-lánc van még jelen, a német Hornbach, amely mostanáig roppant óvatosan terjeszkedett, kizárólag nagy vásárlóerejű városokban telepszik meg, Bukaresten kívül csak Temesváron, Brassóban és Nagyszebenben nyitott boltot.