Elsőként az OBI dobta be a törülközőt, de most a Praktiker is kivonul Romániából

Hírek2018. nov 23.Növekedés.hu

A Praktiker a negyedik multinacionális barkácsáruház-lánc, amelynek beletört a bicskája a romániai piacba. Az ágazatot egy hazai vállalat, a Dedeman uralja. Két erdélyi Praktiker, az aradi és a brassói, rövidesen végleg lehúzza a rolót, jelentette be a napokban az üzemeltető Kingfisher Rt. A vállalat bezárja a pitești-i áruházát is, melynek működtetése szintén nem gazdaságos. Jövő év tavaszán aztán a Praktiker márkanév véglegesen eltűnik a romániai kiskereskedelemből, a megmaradt 20 áruház Brico Depot név alatt működik majd a továbbiakban. 27 áruházzal a Praktiker a legnagyobb barkácsáruház-lánc volt Romániában, kálváriája 2013-ban, a német anyavállalat csődbe jutásával kezdődött. A romániai hálózatot egy ismert török üzletember, Omer Susli vette meg. Hiába volt az ország legnagyobb barkácsáruház-hálózata, a Praktiker török kézben is veszteséges maradt, a 2016-os évet 139,5 millió eurós árbevétel mellett 2,5 millió eurós veszteséggel zárta. Omer Susli tavaly adta el a Praktikert a Kingfishernek, amely korábban már bezárt négy áruházat.

Elsőként az OBI dobta be a törülközőt

A barkácsáruházak élete nem könnyű Romániában, a Praktiker a negyedik multinacionális nagyvállalat, amely bedobta a törölközőt. Az első a német OBI volt, mely 2008-ban jelent meg a romániai piacon, s hét áruházat nyitott, köztük hármat Erdélyben, Nagyváradon, Aradon és Nagyszebenben. Mivel 2014-ben az OBI Románia még mindig veszteséges volt, az anyacég úgy döntött, kivonul az országból. Az OBI épületeiben a Jumbo, a Kika és a Hornbach rendezkedett be. Alig néhány hónappal az OBI megszűnte után a Baumax is eltűnt. Ez részben az osztrák anyavállalat anyagi gondjainak volt a következménye, de tény, hogy a romániai Baumax-hálózat is veszteségesen működött. A 15 Baumax-áruházat a francia Leroy Merlin vette meg, s 2016 májusára végzett is az átnevezéssel. Nem volt sikertörténet a Bricostore romániai működése sem. A francia vállalat a 90-es évek végén tevékenységének súlypontját Kelet-Európába helyezte át. Az első években sikeresnek tűnt a manőver, később azonban teljesen elhibázottnak bizonyult, a globális gazdasági válság ugyanis katasztrofális hatással volt a barkács- és építőanyag piacra a régióban. A csőd szélén álló céget az OBI és a Baumax hattyúdalával szinte egy időben vette meg a Kingfisher, Európa legnagyobb barkácsáruházakat üzemeltető vállalata. Hosszú időn keresztül úgy tűnt, hogy a multiknál sikeresebb lesz a 25 éve, nagyszebeni vállalkozók által alapított Ambient, amely a tevékenységét Erdélyre koncentrálta, Székelyföldön is voltak áruházai. 2015-ben aztán a cég fizetésképtelenné vált, jelenleg is csődvédelem alatt áll. Az Ambient áruházak egy részét a székelyudvarhelyi APC Universal Partner vette át.    

A Dedeman közben szárnyal

Miközben több multinacionális vállalat csak vergődött a román piacon, egy belföldi tulajdonban levő cég roppant sikeresnek bizonyult. A családi vállalkozásként működő, bákói székhelyű Dedemannak jelenleg 49 áruháza van. A vállalat árbevétele tavaly 6,33 milliárd lej volt, s az elmúlt öt évben félmilliárd eurónál több profitot termelt. A cég, amely tavaly a legnagyobb, belföldi tulajdonban levő vállalat volt, 1992 óta működik, első boltja 16 négyzetméteres volt. A hazai piacon egy barkácsáruház-lánc van még jelen, a német Hornbach, amely mostanáig roppant óvatosan terjeszkedett, kizárólag nagy vásárlóerejű városokban telepszik meg, Bukaresten kívül csak Temesváron, Brassóban és Nagyszebenben nyitott boltot.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.