Eltalálhatta egy Hamász-rakáta az izraeli atomfegyverek bázisát

Hírek2023. dec. 5.F. T. P.

Meglepő felfedezés történt műholfelvételek alapján: egy olyan katonai bázist talált el még október 7-én a Hamász, ahol gyaníthatóan az izraeli nukleáris fegyvereket tárolják. Ez önmagában is erős ok lehetett arra, hogy a Hamász megsemmisítéséről döntsenek.

A The New York Times szerint az október 7-i, meglepetésszerű, rengeteg polgári áldozattal és sok rakétabecsapódással járó Hamász-támadás során egy kritikus eset is történt, ami adott esetben beláthatatlan következményekhet vezethetett volna nem csak Izraelre, de magára a Gázai övezetre nézve is. 

A lap szerint műholdfelvételek elemzése alapján jutottak arra, hogy egy Hamász-rakéta eltalálta a Sdot Micha katonai bázist, ahol a nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas rakétákat tárolják.

A támadás következtében tűz ütött ki, amely közeledett a rakétákhoz és más érzékeny, veszélyes fegyverekhez, végül sikerült a tüzet megfékezni, mielőtt elérte volna az eszközöket.

Izrael sosem ismerte el nyíltan, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkezik, de ez ennek ellenére nyílt titoknak tekinthető. Az ugyanakkor kérdés, hogy

a Hamász tudhatott-e a bázisról, és hogy mit tárolnak ott, így lehetett-e célzott a támadás.

Az eszközök védettek, hisz ilyen támadásra számítanak az elhelyezésüknél, de teljesen nem zárható ki, hogy vagy maga a robbanás, vagy a tűz olyan kárt okozzon, ami akár erős sugárzáshoz, akár mérgező anyagok elszabadulásához vezethet.

Ha ez valóban így történt, akkor ez döntő tényező lehetett abban a döntésben, hogy Izrael mindenképpen felszámolja a Hamászt Gázában, bármennyi áldozattal is járjon ez, mondván, ez még mindig jobb, mintha a jövőben megmaradna egy ilyen rendkívül veszélyes támadás lehetősége.