Háború: Ukrajna kezd leszámolni az illúziókkal – új, véres fejezete jön a háborúnak

Hírek2023. dec. 5.D.J.

A nyáron elindított ukrán ellentámadás, amely több tízmilliárd dollárnyi nyugati katonai segéllyel volt megtámogatva, nem hozta meg a várt áttörést. Most egyes ukrán tisztviselők aggódnak, hogy a további segítség vajon hasonlóan nagylelkű lesz-e.

A lőszerkészletek fogyóban vannak, ami azzal fenyeget, hogy az ukrán hadműveletek leállnak.

"Gyorsabb eredményeket akartunk. Ebből a szempontból sajnos nem értük el a kívánt célokat. És ez tény" – szögezte le a napokban Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt is elmondta: a tél "egészében véve a háború új szakasza", mivel a fagyos hőmérséklet sokkal nehezebbé teszi a harcokat, és a kritikus energetikai infrastruktúra védelme sokkal nagyobb prioritást élvez. Zelenszkij a múlt héten azt is jelezte, hogy fel kell gyorsítani valamennyi frontvonal megerősítését.

Kijev a héten jelezte, hogy a katonai taktikájukat meg fogják változtatni: a tél közeledtével egyre inkább a védekezésre helyezik a hangsúlyt - írja a CNBC.

Ian Bremmer, az Eurasia Group alapítója és elnöke hétfőn egyenesen úgy fogalmazott: az ukránok a védelmi erődítmények építésével véget vetettek a nyáron indított sikertelen ellentámadásuknak.

Közben az oroszok egyre inkább magukhoz ragadják a kezdeményezést. November 25-én Moszkva a háború legkiterjedtebb dróntámadását hajtotta végre. A 75 iráni gyártmányú Shahed drón nagy része Kijevet vette célba, ami elemzők szerint aggasztó precedens az elkövetkező hónapokra nézve.

Ráadásul az elmúlt hetekben az orosz erők előrenyomulást hajtottak végre a kelet-ukrajnai Donyeckben lévő Maryinka városánál – közölte ma az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

"Oroszország most már valószínűleg a beépített terület nagy részét ellenőrzi. A város nyugati szélén lévő területek viszont ukrán kézben vannak” - közölte a minisztérium.

Az Institute for the Study of War szakértői egyébként úgy látják, hogy "a rossz időjárási körülmények továbbra is lassítják az ukrán és orosz harci műveletek ütemét a frontvonal teljes hosszában, de nem állították le teljesen azokat".

"Nincs elég erő a kívánt eredmények gyorsabb eléréséhez. De ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk, hogy meg kell adnunk magunkat" - nyilatkozta Zelenszkij a napokban. "Harcolunk azért, ami a miénk".