Elvehetik a békepártiak vagyonát Oroszországban

Hírek2024. jan. 22.F. P.

Az orosz parlament elé került egy törvényjavaslat, miszerint bárkinek elvehetik a vagyonát, aki háborúellenes, vagy az ukrajnai háborúval kapcsolatban bármi nem tetszőt ír vagy mond.

Bárki, aki a hatóságok szerint hamis információt terjeszt, háborúellenes (pontosabban az ukrajnai különleges műveletet ellenzi) kijelentéseket tesz, vagyonelkobzással büntethető. A The Guardian szerint a kihágást bíróság állapítja meg. Az ijesztő az, hogy ezek a vádak szinte tetszés szerint alkalmazhatók, hisz bárkire ráfogható, hogy békét akar és ezt valakinek már említette, illetve bárkivel szemben lehet tanút keríteni, aki ilyesmi állít.

Ilyen módszereket az épp 100 éve hatalomra jutott Sztálin idején alkalmaztak, de az átlagembert még akkor sem zaklatták ilyesmivel, leginkább bizonyos funkcióban lévőkre csaptak le, a kommunista pártban elhangzó más véleményeket folytották el a tisztogatások alkalmával.

Kérdés, mi a törvény igazi célja, és hogy a parlament megszavazza-e, vagy módosítanak rajta, és végül hogy reagál rá a 140 milliós ország népe, akik két éve még teljesen szabadon élhettek.