4,5 millió százalékos hozam után is van még felfelé Warren Buffett cégénél

Elemzések2024. jan. 23.F. P.

Immár 93 éves a befektető zseni, aki sajátrészvény-vásárlásokkal növeli tovább részvényesei vagyonát.

Egész különleges pályát futott be Warren Buffett és cége, a Berkshire Hathaway. A befektető közel 60 éve azért vett a teljesen átlagos textilipari cég részvényeiből, mert jóval könyv szerinti érték alatt forogtak azok, és logikusan azt feltételzte, hogy a fő tulajdonos fokozatosan leépíti, illetve eladja a hanyatló textilágazatot, és akkor ajánlatot fog tenni a részvényekre, így Buffett azokat szép nyereséggel eladja.

Egy ügyletnek szánta, végül a világ 8 cégévé növesztette

A számítás be is jött: szóban 11,50 dolláros ajánlatot tett a cég, ám írásban csak 11,375 volt az ajánlat. Buffett felbőszült, nem adta a részvényeket, sőt, aggresszíven meghatározó részesedést vásárolt a cégben, és kidobta a korábbi főtulajdonost, aki ezt a kisstílű trükköt megjátszotta vele.

A cégben lévő készpénzből biztosítókban kezdett részesedéseket vásárolni, amik igen jövedelmezőek voltak, majd fokozatosan bővítette a befektetési területet, de továbbra is konzervatívan, értékalapúan. A textilipart végül maga is teljesen leépítette, a társaság egy konglomerátum vagy inkább holding lett, de leginkább befektetési alaphoz kezdett hasonlítani. A részvényt Buffett nem akarta felaprózni, így az

általa pár dollárért vett, majd 11,375-ért el nem adott részvények értéke az évtizedek során félmillió dollárosra növekedett, innen a százalékban egészen elképesztő érték.

Végül a cég úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan részvénysorozatot, amelyet felapróznak, hogy legyen egy szokványos árkategóriájú részvény is, ezáltal legyen likviditása a papírnak (bárki könnyen adhassa-vehesse), és így az S&P 500 indexbe is bekerülhessen a társaság, ahol most már az első 10 legnagyobb között szerepel, sőt, a társaság

a világ 8. legnagyobb tőzsdei társasága jelenleg a Meta (Facebook) után és a Tesla előtt, 780 milliárd dolláros értékkel.

A fele az Apple

A társaság nagyjából 360 milliárd dollárt tart részvényekben, ez nagyjából 50 féle papírt jelent. Értékben a portfólió majdnem felét az Apple teszi ki, melyből közel 915 millió részvényt vett a társaság 2016 eleje óta. Tavaly úgy jellemezte a papírt Buffett, hogy jobb részvény, mint bármelyik másik, amivel rendelkeznek: nem véletlen, hogy a portfólió felét ez az egy befektetés adja. 

Az Apple évente 15 milliárd dollárt fizet ki osztalék gyanánt, és az utóbbi 10 évben több mint 600 milliárd dollár értékben vásárolt saját részvényeiből, így egyre kevesebb részvény között oszlik meg a hatalmas nyereség. Amikor már elég nagyra nőtt maga a Berkshire Hathaway is, Warren Buffett úgy döntött, hogy nekik is érdemes megkezdeni a részvényesi érték ilyen formán való növelését, amikor bőséges a készpénzálllományuk.

Már a saját részvényük a legjobb befektetés

Volt azonban egy szabály a cégnél, melyszerint a könyv szerinti érték 120 százalékánál magasabban nem vásárolnak saját részvényt, csakhogy a tőzsdei árfolyam soha nem esett ezen szint alá, így 2018-ig nem tudtak saját részvényt venni. Ekkor módosították ezt a szabályt a Yahoo Finance szerint, és onnantól úgy szólt, hogy ha van legalább 30 milliárd dollár likvid eszköz a cégben, és Warren Buffett, valamint helyettese, a nemrég elhunyt Charlie Munger úgy gondolják hogy érdemes vásárolni, akkor megtehetik.

2018 közepe óta minden negyedévben vásároltak saját részvényt összesen 72 milliárd dollár értékben. Ez lett a részvényesek jutalmazásának fő eszköze, miután

a társaság soha nem fizetett osztalékot: a részvény értékét addig a cég vagyonának szakadatlan bővülése növelte.

A jelenlegi cégméretnél, ahol már a világ egyik legnagyobb társaságáról van szó, célszerű ez fajta értéknövelés, hisz ilyen gigantikus értékben már nem is könnyű új befektetéseket eszközölni anélkül, hogy a vételek ne okoznának jelentős árelmozdulást az adott részvénynél. Az értéknövelés fő eszköze így jó eséllyel idén is a saját részvények vásárlása lesz, pláne, hogy csúcson van a részvénypiac, így nem is adódnak olcsó vételek.