Emelkedik a jegybanki konjunktúra index

Hírek2021. ápr. 28.MTI

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az elmúlt 3 hónapban fokozatosan javult, értéke a decemberi -14 pontról -2 pontra emelkedett márciusra.

Az aktuális helyzet megítélése fokozatosan javult - a decemberi -32 pontról -21 pontra-, míg a várakozások indexe márciusban kissé csökkent - a februári 21-ről 18 pontra -, de így is magasabb a decemberi 4 és a januári 17 pontnál.

A megkérdezett vállalatok körében a márciusi lezárások idején romlott az üzleti környezet megítélése, minél kisebb vállalkozásról volt szó, annál jobban. A nagy cégeknél -5 ponton, a mikrovállalkozások körében -35 ponton állt az index. Az üzleti környezet javulásához fűzött várakozások is annál bizakodóbbak, minél nagyobb a vállalkozás: a nagy vállaltoknál 29 ponton, a legkiesebbeknél 3 pont volt az index értéke márciusban.

A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervező cégek aránya 9 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezőkét. Ez leginkább a középvállalatokra jellemző, ahol 22 százalékpont a különbség, de a nagyvállaltoknál is 19 százalékpont és a mikrocégek között is többen számolnak létszámnöveléssel, mint csökkentéssel.Decemberhez képest számottevően nőtt a beruházást tervezők aránya, márciusban 30 százalékponttal többen terveztek fejlesztéseket, mint ahány válaszadó elhalasztotta a tervezett bővítéseket.

A nagyvállalatok kapacitáskihasználtsága márciusban megközelítette a válság előttit, az év első három hónapjában egyformán 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kisebbek kapacitáskihasználása jelentősen visszaesett: a mikrovállalkozásoké 30 százalékkal, a kisvállalatoké 13, a közepes cégeké pedig 8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly márciusinál.

Az iparban és az építőiparban a februári 83 százalékról az egy évvel korábbi 90 százalékára nőtt márciusra a kapacitások kihasználtsága, a szolgáltató szektort és a kereskedelemet együttesen tekintve azonban csak a tavaly márciusi 65 százalékán álltak - még a decemberi 72 százaléknál is alacsonyabban.

Az MNB felmérésének eredménye szerint a nagyvállalatok bevétele az év első két hónapjában megközelítette, márciusban már 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg a kisvállalatoké 11 százalékkal csökkent.

A jegybank a vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követése érdekében tavaly decembertől havonta végez vállalati konjunktúrafelmérést. A felmérésben részt vevő vállalatok száma 1400 és 2400 között mozgott az eddigi felmérések során.Az MNB rendszeresen készít felmérést az ország 100 legnagyobb exportbevételű vállalatának körében is. A márciusi válaszok szerint az exportárbevétel átlagosan 98 százaléka volt a járvány előtti szintnek, ami 2 százalékponttal nagyobb, mint az előző hónapban tapasztalt érték. A kapacitás-kihasználtság átlagosan 98 százaléka a járvány előtti szintnek, ami a válaszadók várakozásai szerint 100 százalékra fog növekedni a következő 3 hónapban.