Emelkedik az Amazon ára a tőzsdén – Még gazdagabb lett az exfeleség

Hírek2019. ápr. 22.Növekedés.hu

Az Amazon-részvények árfolyamának növekedése miatt egymilliárd dollárral emelkedett a Mackenzie Bezost a válás után megillető vagyon összege.

Két hete számoltunk be arról, hogy létrejött a megállapodás, mekkora vagyon illeti meg Jeff Bezos feleségét a válásuk után. Az egyezség szerint a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos által alapított – a világ legnagyobb online áruházának számító – Amazon 4 százalékos részesedése illeti majd meg Mackenzie Bezost.

A Daily Mail által most megszerzett dokumentumok szerint Bezos addig nem juttatja át volt feleségének az őt megillető részesedést, amíg teljesen le nem zárul a válási procedúra, ami legalább 90 napot vesz igénybe. Emiatt június vége, július eleje előtt nem várható a válás jogi folyamatának lezárulta.

Két hete arról szóltak a hírek, hogy Mackenzie Bezos 35,85 milliárd dollárra lesz jogosult. Ez az összeg azonban az Amazon-részvények akkori árfolyama után lett kiszámolva. Az utóbbi két hétben viszont megugrott a papírok árfolyama.

Ha április 19-e délután véglegesítették volna a válást, akkor a Mackenzie Bezost megillető részvénycsomag értéke már 36,87 milliárd dollárt ért volna, vagyis két hét alatt egymilliárd dollárral nőtt az exfeleséget megillető vagyon mértéke.

Ami azonban biztosnak tűnik, hogy MacKenzie Bezos a válás utáni vagyonával a világ egyik leggazdagabb nője lesz. A Forbes magazin szerint a harmadik, míg a Fortune magazin szerint a negyedik leggazdagabb. A Forbes szerint csupán a L’Oreal örökösnője, Francoise Bettencourt Meyers (54 milliárd dolláros vagyon), illetve Alice Walton, a Walmart-alapító néhai Sam Walton lánya (44 milliárd dollár) előzi meg. A Fortune számításai szerint Jacqueline Badger Mars, az amerikai édességipari vállalatot létrehozó Mars-család örökösnője hajszállal, 37 milliárd dolláros vagyonnal megelőzi MacKenzie Bezost. A Forbes alacsonyabb vagyont állapított meg Jacqueline Badger Mars-nak, így lehetett azon a listán harmadik Bezos felesége. Bár ha ilyen ütemben emelkedik az Amazon részvények árfolyama, akkor MacKenzie Bezos a Fortune listáján is biztosan a harmadik helyre kerül. Ne feledjük azonban azt sem, hogy a papírok értéke akár csökkenhet is június-júliusig.