Energiahivatal: augusztusban tovább emelkedett az áram ára

Hírek2021. okt. 7.MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) villamosenergia piacmonitoring jelentése szerint augusztusban tovább folytadódott az áram árának emelkedése az európai és a hazai piacokon.

A hivatal csütörtöki közleménye szerint augusztusban a magyar piacon a másnapi árak átlaga száz euró fölé kúszott és elérte a megawattóránkénti (MWh) 109 eurós értéket, a munkanapok zömében pedig a másnapi zsinórár is meghaladta a 100 eurót megawattóránként. A jövő évi zsinórárak is tovább emelkedtek, és elérték a tavaly augusztusi érték dupláját.

Az erős ázsiai szén- és LNG-kereslet felfelé húzta a szén- és földgázárakat, ami emelte az áram árát. A dráguláshoz hozzájárult a jelentős kereslet miatti kvótaár-növekedés is

- jelezte a MEKH.

Osztrák és szlovák irányból összességében 700-900 megawattal alacsonyabb kapacitás állt rendelkezésre, ami miatt a magyar és az osztrák ár teljesen elvált egymástól.

Előfordult a megawattóránként 160 eurót meghaladó órás árkülönbség is, azaz a magyar ár ennyivel volt magasabb az osztráknál. A magas árak kialakulásához hozzájárult az is, hogy folyamatos volt a balkáni importigény, az órák minimum 78 százalékában Magyarország exportált a déli országok irányába - közölte az energetikai hivatal.

A legnagyobb európai piacokon a magas gázárak miatt csökkent a gázüzemű erőművek termelése, a hazai termelés ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - hangsúlyozta közleményében a MEKH.