Engedélyezte az MNB a Konzum és az Opus fúzióját

Hírek2019. jún. 13.Növekedés.hu

A Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. közgyűlésein elfogadott ütemterv szerint halad a két tőzsdei társaság fúziója. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai napon kézhez vett határozatának értelmében a két tőzsdei társaság egyesüléséhez szükséges egyenértékűséget a Felügyelet elfogadta. A hatóság jóváhagyásával minden feltétele teljesült annak a folyamatnak, amelynek eredményeként június 30-val, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata jön létre. Az MNB-hez benyújtott Egyenértékűségi Dokumentum részletesen bemutatja az összeolvadás előtt álló társaságok proforma konszolidált pénzügyi kimutatását is, mely szerint 350,8 milliárd forintot meghaladó saját tőkével, 23,5 milliárd forintos EBITDA-val hazánk egyik legnagyobb és legtőkeerősebb befektetési holdingja lesz az Opus Global.

Fontos állomásához érkezett a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója. Csütörtökön hozták nyilvánosságra a BÉT honlapján az MNB jóváhagyó határozatát és a felügyeleti eljáráshoz szükséges, Egyenértékűségi Dokumentum részeként a 2018. évi proforma beszámoló főbb számait. A két társaság közgyűlésein elfogadott Közös Átalakulási Terv szerint, a fúzió a gyakorlatban értékpapír-cserével valósul meg. Az MNB eljárásában azt vizsgálta és állapította meg, hogy a két társaság egyesülése kapcsán valamennyi, a fúzióban részt vevő társaságok piaci, gazdasági, pénzügyi és jogi helyzetének és annak várható alakulásának alapjául szolgáló adat és információ a befektetők rendelkezésére áll.

A felügyeleti eljáráshoz szükséges, az összeolvadáshoz kapcsolódó Egyenértékűségi Dokumentum tartalmazza az Opus Global és a Konzum egyesülésével létrejövő új óriásvállalat 2018. december 31. fordulónapjára készített proforma konszolidált pénzügyi kimutatásait is. A dokumentum úgy mutatja be a Cégcsoport tagvállalatainak összevont pénzügyi helyzetét, mintha a Konzum már 2018. január 1-jével beolvadt volna az Opus Global Nyrt.-be.

A 2018. december 31-én zárult pénzügyi évre elkészített proforma konszolidált pénzügyi kimutatások alapján az egyesült OPUS GLOBAL működését legjobban mérő összes működési bevétel 254,2 milliárd forint, több mint 23,5 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val. Emellett a Társaság teljes átfogó jövedelme kiemelkedően magas, közel 41,3 milliárd forint. Az OPUS konszolidált teljes saját tőkéje pedig meghaladta a 350,8 milliárd forintot. A proforma konszolidált pénzügyi adatok alapján hazánk legnagyobb és egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja jön létre az összeolvadással, amely stabil pénzügyi helyzettel és kiváló növekedési kilátásokkal folytatja tevékenységét az összeolvadást követően.