ENNYIBE KERÜL EGY HERCEG SZÜLETÉSE

Hírek2018. ápr. 24.Növekedés.hu

Megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke: a kis trónörökös még a gazdaságot is fellendíti - legalábbis a britek szerint. De mennyibe kerülhet a St. Mary's szülészeti magánklinikán egy szülés, ahol többek között első osztályú séfek, saját televízió és friss virágcsokor szolgálja a kényelmet? Mutatjuk az összehasonlítást más országok magánklinikai áraival.

A Kensington-palota, a hercegi házaspár londoni rezidenciája hétfő délután közölte, hogy a gyermek 8 font és 7 uncia - hozzávetőleg 3827 gramm - súllyal jött a világra közép-európai idő szerint 12:01 órakor. A palota a hírt csaknem kétórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 92 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt értesítették. Vilmos és Katalin harmadik gyermeke a királynő hatodik dédunokája.

Mennyibe kerül egy szülés?

Az észak-londoni Paddington városrész St. Mary's nevű kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikája 8900 dollárt (több mint 22 millió forintot) kér el a szülésért. Az ellátás viszont méltó a hercegek és hercegnők igényeihez:

a kórház konyháján például első osztályú séfek főznek, a lakosztályban televízió, wifi, friss virágcsokor és két fürdőszoba szolgálta Katalin kényelmét.

A 24 órás deluxe szoba-csomag ára még mindig kevesebb mint például egy magánklinikai szülés az Egyesült Államokban.

Katalin hercegnőt hétfő reggel vitte be férje autóval a patinás magánklinikára. A Lindo Wingben született a hercegi házaspár első két gyermeke is, valamint 36 évvel ezelőtt a gyerekek édesapja, Vilmos herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebb fia -, és két évre rá Vilmos öccse, Harry herceg. A klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója - vagyis Vilmos és elsőszülött fia, György - is falai között jött a világra. Udvari források szerint Vilmos és Katalin - csakúgy, mint az első két gyermek születése előtt - most sem tudta előre, hogy fiú vagy lány lesz-e harmadik gyermekük.

Fellendíti az újszülött a gazdaságot?

A brit gazdaságban idén körülbelül 1 milliárd font (kb. 350 milliárd forint) fog megmozdulni a királyi családnál zajló események miatt, az eddigi előrejelzések alapján. Összehasonlításképp: a királyi család tavaly körülbelül 1,8 milliárd fonttal lendítette fel a gazdaságot.

A kisherceggel kapcsolatban 50 millió (17,5 milliárd forint) fontos gazdasági teljesítményt vár a Brand Finance nevű márkaérték elemző cég.

Összehasonlításként: az elsőszülött György herceg 100 millió fontot, húga, Charlotte hercegnő 75 millió fontot rendezett át a monarchia gazdaságában. 

Egy vagyont lehet keresni, ha valaki eltalálja az újszülött nevét

Vilmos és Katalin újszülött kisfiának neve egyelőre nem ismert; a Kensington-palota csak annyit közölt, hogy a gyermek nevét "megfelelő időben" bejelentik. A londoni fogadóipar azonban máris számos lehetőséget kínál játékra. A Ladbrokes országos fogadóhálózat hétfő délután a legnagyobb valószínűséggel - és így a legkisebb nyereményeséllyel - azt írta ki fogadási listájára, hogy a kisfiú keresztnevei között szerepelni fog az Arthur. Erre a névre a cég a gyermek világra jötte után 6/4-es tétet tett közzé. A Ladbrokes számítási módszertana alapján, ha valaki ezt a lehetőséget megjátssza 100 fonttal, 250 font potenciális nyereményre számíthat. Viszonylag nagy valószínűséget tükröző, 5/1-es és 6/1-es téttel szerepel a Ladbrokes hétfő délutáni kiírásában a James, az Albert és Philip név is. A James történelmi múltú angol királyi név, Albert II. Erzsébet királynő VI. György néven trónra lépett édesapjának első neve volt, Philip pedig az uralkodó 96 esztendős férjének, Fülöp edinburghi hercegnek a neve.

A legvalószínűtlenebbnek tartott - 200/1 és 500/1 közötti tétekkel kiírt - névlehetőségek között szerepel mások mellett a Boris, a Romeo, a Wayne és a Leroy.

Az újszülött a házaspár harmadik gyermeke, és az ötödik a brit trónutódlási sorban, nagypapája, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos, valamint bátyja, a 2013. július 22-én született György herceg és nővére, Charlotte hercegnő után. Vilmos és Katalin hétfőn világra jött fia így valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója.   Forrás: BBC, MTI