EP-választás - Rekordrészvétel Magyarországon

Hírek2019. máj. 26.Növekedés.hu

Az Európai Parlament (EP) folyamatosan közli az EP-választás eredményeinek becslését a tagállamokban elérhető exit pollok, illetve korábban készült közvélemény-kutatások alapján. Nagy meglepetés a németországi Zöld párt, amely megelőzte a szocdemeket, Franciaországban viszont Le Pen nacionalista pártja tarol. Magyarországon a választók 40 százaléka ment el szavazni, ilyen még sosem volt EP választáson.

Kontinens-szerte a szokásosnál nagyobb részvétel mellett zajlott illetve zajlik a választás, itthon is szokatlanul magas, 40 százalék fölötti a részvételi arány.

A legtöbb országban már bezártak a szavazókörök, de mivel Olaszországban este 11-ig gyakorolhatják demokratikus jogaikat a polgárok, ezért ennél előbb nem lehet hivatalos végeredményt nyilvánosságra hozni egyik EU-tagállamban sem. 

Becslések és közvéleménykutatások alapján azonban néhány irányzat kezd kibontakozni, természetesen ezek akár jelentősen is változhatnak a végeredmények alapján.

A legérdekesebbnek eddig Németország tűnik: sokan féltek a szélsőjobboldal előretörésétől, de az AfD úgy tűnik, tartja 10 százalék körüli arányát,  CDU/CSU pártszövetség 28 százalék körül áll, a szociáldemokraták 15-16 százalékon, és hatalmas meglepetésre a zöldek 20 százalék körül, vagy kicsit fölötte vannak.

Nemcsak Németországban értek el a zöldek jó eredményt: Írországban is 15 százalékra jöttek fel. Hollandiában és Máltán a baloldali munkáspártok törtek előre: ez Hollandiában 18 százalékos arányt jelent. Hollandia annyiból lényeges, hogy az országban eléggé tartottak a szélsőjobb előretörésétől. 

Nézzük ezek után, itthon mi a helyzet: a Magyar Nemzet értesülései szerint a Fidesz 55 százalékon, a DK 15,6 százalék körül áll, a Jobbik és a Momentum esetében 7,5 az MSZP esetében 6,5 százalékot mérnek.

A választások kuriózuma az lesz, ha a tavaly megbuktatott, a katalán függetlenséget kikiáltó elnök, Carles Puigdemont bejut a parlamentbe, és ott elfoglalhatja helyét. Hazájában, Spanyolországban jelenleg körözik, Belgium viszon menedékjogot adott neki.

Franciaországból is megérkeztek az első becslések: Le Pen szélsőséges pártja 23 százalékkal vezet, Macron elnök pártja szorosan a nyomában, a zöldek 13 százalékon állnak.