Hogyan érinti a Waberer’s-t a brit miniszterelnök lemondása?

Elemzések2019. máj. 26.Növekedés.hu

Ezúttal egy izgalmas papírról, a Waberer’s részvényéről volt szó a Trend FM Prémium kategória című műsorában, de a Richtert érintő bejelentés is terítékre került.

Richter

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente vendége ezúttal Miró József, az Erste vezető elemzője volt. A pénteki nap két fontos hírt hozott: az egyik a Richter bejelentése, miszerint cariprazine hatóanyagú készítményét Ausztráliában és Új-Zélandon is forgalmazhatja. Az árfolyamhatás nem volt nagyon erős, de az elemző szerint ez nem is csoda: a hír ugyan valóban jó, de látni kell, hogy a két ország lakossága összesen 30 millió, az Egyesült Álamok lakosságának kevesebb mint tizede, tehát kis piacról van szó. Ráadásul Ausztráiában a fejenkénti gyógyszerfogyasztás alacsony, nagyjából akkora, mint nálunk, az amerikai szint harmada. Így a termékkel az USA-ban elért bevételhez képest csak elenyésző lesz az új forrásból adódó bevétel és profit, ugyanakkor a befektetői bizalmat növelheti, hogy sikerült új piacokat szerezni.

Waberer's: korábbi évek

A nap másik nagy híre a brit miniszterelnök lemondása volt: ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy ez miként hat a tőzsdén forgó Waberer’s cégre, jisz az Egyesült Királyság elég jelentős piaca.

Miró József először a cég elmúlt éveit tekintette át. A tőzsdei bevezetéskor nagy volt az optimizmus: dübörgött az európai fuvarozási piac, a cégek új kamionokat rendeltek, a Waberer’s pedig költségei emelkedésével arányosan emelte árait, mondván, ezt elbírja a keresleti piac.

Ez azonban nem így lett: a piac a sok új kapacitás hatására kínálativá vált, árverseny bontakozott ki. A Waberer’s megrendelései így visszaestek: 15 százalékos kihasználatlanság lépett fel a kamionflottában. Az akkori menedzsment nem reagált gyorsan, abban bízva, hogy átmeneti jelenségről van szó.

Válságkezelés

Végül látszott, hogy a folyamatok tartósan kedvezőtlenek, így vezérigazgató váltásra került sor. Az új vezér a DHL-től jött, és ott már egyszer bizonyított: egy veszteséges részleget nyereségessé alakított, most a Waberer’s-nél is hasonló kihívás előtt áll.

A cég kénytelen csökkenteni a kamionszámot, a visszavásárlási garanciával rendelkezőket visszaadja, de ezeket fel kell készíteni, rendbe hozni, ennek a költsége mutatkozott az első negyedévben. A második negyedévben is nagy lesz a kamionszám csökkenés, de már kevesebb költséggel.

A cég átalakította az értékesítési csapatot, hatékonyabbak akarnak lenni, és javítják az árazási hatékonyságot is. Emellett hatékonyabb számítógépes útvonaltervezést, várakozási idő elosztást valósítanak meg, és a sofőrökre vonatkozó európai törvények betartásának optimalizálását is megszervezik.

Brexit hatások

A brit piac döntő a cégnek: árbevételének 16 százaléka onnan származik, így ha most megnő egy megegyezés nélküli brit kilépés esélye, vagy akárcsak előbb véget ér a brit vámmentesség, mint a tervezett jövő év végén lejáró átmeneti időszak, akkor a vámolással járó problémák és költségek hamar jelentkezhetnek. Miró József kiemelte ugyanakkor, hogy a korábbi migránsválság idején, amikor a franciaországi Calais kikötőjénél keletkeztek zavarok, jól kezelték a hatóságok a helyzetet, így nem lettek komoly fennakadások az áruszállításban.

Névváltás

Felmerült még a kérdés, hogy a névváltás okozhat-e gondot, miután Wáberer György visszavonja a névhasználati jogot. Az elemző szerint ez nem különösebb probléma, mivel a cég alapvetően nagykereskedelmi tevékenységet folytat, az ügyfeleknek nem a név a fontos, hanem az ismert partner. Ráadásul a logó (elsősorban a napocska) megmarad, az felkerül az új kamionponyvákra, így vizuálisan alig lesz változás. Az új nevet, mi egyébként már megvan, de titokban tartják, elég később bevezetni.

Árazás, nagytulajdonos

Ami  apapír árazását illeti: Miró József szerint, ha most feloszlanák a céget, a részvényesek közel 1500 forintot kapnának, vagyis lényegében a mostani tőzsdei árat. A könyv szerinti érték 2600 forint, jóval magasabb, így a részvény ára vonzó, de fennállnak a kockázatok is: ha nem sikerül a céget nyereségessé tenni, akkor óhatatlanul csak fogyni fog a vagyon.

Felmerült a kérdés, hogy nem akarhat-e nagyobb tételt eladni a főtulajdonos, aki pénzügyi befektető? Az elemző szerint ezen az áron nem sok értelme lenne számára, hisz alig látna valamit a pénzéből, ha pedig 4000 forint fölött tudná ezt megtenni, ahol korábban szeretett volna eladni, akkor igen boldog lenne a részvényesek nagy része.

A teljes műsor itt meghallgatható.