Építőmunkák, amihez mindenképpen szakember kell

Hírek2021. okt. 14.Növekedés.hu

Egy építkezés során néhány feladatot akár önmagunk is könnyen elvégezhetünk, de vannak teendők, amiket már csakis szakértők valósíthatnak meg helyesen.

A profik ugyanis mindig megfelelő biztonsági felszerelés, rendszeresen karbantartott géppark és az építőelemek emeléséhez szükséges speciális csörlő, illetve egyéb megbízható eszközök segítségével vágnak bele a munkába. Az alábbi építőmunkákat mindenképpen tanácsos szakértőkre bízni!

Magasban végzett munkák

Amikor építkezési balesetekről beszélünk, a legtöbb embernek azonnal a magasból történő lezuhanás jut eszébe. Ez persze nem véletlen, hiszen a megfelelő óvintézkedések hiányában rendkívül könnyű leesni a munkaállványokról. Ezért legyen szó akár toronyállványzat vagy éppen ollós emelőkocsi használatáról, a magasban történő munkavégzéshez mindig szakemberek kellenek, akik rendelkeznek a szükséges munkavédelmi felszerelésekkel és eszközökkel.

Munkavégzés a speciális tudást igénylő gépekkel

Egy kisebb lakásfelújítás során 1-2 lyukat fúrni vagy a sarokcsiszolóval elvágni néhány tárgyat még viszonylag egyszerű feladatnak nevezhetünk. Azonban az építkezéseken már nehéz bontókalapácsokkal és falhoronymarókkal, illetve a talajtömörítésre használatos döngölőbékákkal szükséges dolgozni. Ezek a munkagépek precíz kezelést igényelnek, hiszen hatalmas erő rejlik bennük. A helytelen kezelésük pedig pillanatok alatt balesetet vagy súlyos anyagi kárt okozhat.

Mikor történik meg leggyakrabban a baj?

  • Amikor valaki a hétköznapi használatra tervezett szerszámokat ugyan helyesen kezeli, de a sokkal összetettebb gépek használatához már nincs szaktudása, ennek ellenére mégis belevág a munkába.

Nehéz tárgyak mozgatása

Az építőanyagok mozgatása mindig kiemelt figyelmet igényel. Különösen akkor, ha magasra kell emelni valamit vagy rendkívül törékeny építőanyagról van szó. Ilyenkor pedig már rég nem elég a garázsban tartott régi spanifer vagy egyéb rakományrögzítő eszköz a biztonságos mozgatáshoz. Az építészeti szakemberek viszont profi drótkötél emelő, gerendafogó, csörlő és további eszközök segítségével juttatják biztonságosan A-ból B-be még a legnagyobb építőelemeket is.

Épületbontás

Akár egy kisebb melléképület vagy egy hatalmas csarnok lebontása a cél, a bontás előtt mindig pontos tervek kell, hogy készüljenek. Ugyanis a szakszerűtlen bontás a szomszédos területen is súlyos károkat okozhat, de akár a közművek működésében is hatalmas problémát idézhet elő. Épületet bontani tehát kizárólag megbízható kivitelező csapattal szabad, akik a jogi és szakmai kötelességeiknek egyaránt eleget tesznek a munka során.

Épületvillamosság

Szakértők által készített épületvillamossági tervvel és tapasztalt villanyszerelőkkel nem kell aggódni a zárlatok miatti tűz vagy éppen a rosszul bekötött vezetékek okozta áramütések miatt. A túlfeszültségvédelmi megoldások tervezéséhez és az építkezés közben használatos gépek biztonságos áramellátásához elengedhetetlen a villamossági szakértők munkája.

Amiben nem vagyunk biztosak, mindig bízzuk szakértő kezekre. Így a nehézgépek használata vagy az építőanyagok mozgatása, illetve az egyéb felelősségteljes feladatok is baleset és anyagi károk nélkül lesznek teljesítve.(X)