Épül Elon Musk csillagközi internete – Ezzel első lett a világűrben

Hírek2019. máj. 26.Növekedés.hu

A Tesla alapító tulajdonosának, Elon Musknak másik ismert vállalkozása, a SpaceX a floridai Cape Canaveral űrközpontból útjára bocsátotta azt a Falcon 9 rakétát, amely 60 műholdat telepít az űrbe - olvasható a dw.com hírportálon.

A sok milliárd dolláros projekt, amely a „Starlink” (Csillag-kapcsolat) nevet kapta, a Föld körül pályán keringő műholdak segítségével bárhol elérhető internetszolgáltatást biztosít. A teljes lefedettség eléréséhez 12 000 ilyen egységre lesz szükség.

A műholdakat 440 kilométeres magasságban engedték szabadon, amelyek saját hajtóművük segítségével állnak viszonylag alacsony, 550 km magasságú végleges röppályájukra. Ezek íve valamelyest a Nemzetközi Űrállomás fölött, de jóval a földi műholdak többségének útvonala alatt húzódik.

Elon Musk, aki jól érzékeli a technológiai haladás fő irányait, a Földön és az űrben egyaránt forradalmasítani akarja a közlekedést és meg szeretné újítani az emberek életvitelét is. Az elmúlt két évtizedben a dél-afrikai születésű amerikai vállalkozó a Szilícium-völgy egyik, világszerte leginkább elismert képviselőjévé vált. Ő volt a PayPal egyik társalapítója, amelyet az eBay 2002-ben 1,4 milliárd dollárért (mintegy 408 milliárd forintért) vásárolt meg.

A napokban kilőtt SpaceX rakéta az eddigi legnagyobb tömegű terhet vitte magával, mivel a műholdak súlya egyenként 227 kilogramm. A műholdak annak az űrbeli rendszernek az első darabjai, amelyek a Föld minden csücskébe képesek lesznek nagy sebességű internet jeleket sugározni fizető ügyfeleik számára. 

A Starlink akkor válik működőképessé, amikor 800 műhold lép be a rendszerbe. Ehhez további 12 rakéta fellövésére lesz szükség.

Elon Musk elmondta a dw.com munkatársának, hogy a Starlink vállalkozást egy fontos bevételi csatornának tekinti kaliforniai székhelyű vállalata, a Space Exploration Technologies, a SpaceX számára, amelynek bevétele várakozása szerint meghaladja majd az évi 3 milliárd dollárt (mintegy 875 milliárd forint).

A Starlink műholdjait szállító rakétának köszönhetően a SpaceX a vetélytárs start-up vállalkozással, a OneWeb-bel együtt az űr gazdasági célú meghódítását célzó verseny élére állt. Jócskán megelőzi az Amazon „Kuiper” nevű projektjét, amelyet Elon Musk nagy versenytársa, Jeff Bezos indított útjára.