Erősödött a forint az MNB vezetőinek sajtótájékoztatója után

Hírek2021. márc. 23.MTI

Átmeneti gyengülés után erősödni kezdett a forint kedd délután azt követően, hogy a monetáris tanács kamatdöntésének kihirdetése után egy órával kiadták a jegybank közleményét, valamint az új GDP- és inflációs előrejelzést, illetve sajtótájékoztatót tartott az MNB elnöke és az alelnökök.

Délután fél ötkor az eurót 365,80 forinton, a dollárt 308,13 forinton, a svájci frankot pedig 330,27 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.

Két órakor, a kamatdöntés közzétételekor 366,35 forinton állt az euró jegyzése, a dollár 308,11 forinton, a svájci frank pedig 331,10 forinton forgott, majd szűk negyedóra múlva, délutáni csúcsán az euróért már 366,80 forintot, a dollárért 308,57 forintot, a frankért pedig 331,49 forintot kellett adni. Ezt követően erősödésnek indult a forint.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott, két széle mínusz 0,05 százalékon és 1,85 százalékon maradt.

Az MNB a kamatdöntés után kiadott közleményében jelezte, hogy aggódik az infláció miatt.

"A jegybank egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan környezet az infláció tartós emelkedését okozza... A felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására"

- hangsúlyozta.

Matolcsy György jegybankelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az infláció megugrását átmenetinek ítéli meg a jegybank, az árak elszabadulására nem kell számítani. Jövő év első negyedére a jegybanki célérték, 3 százalék közelében stabilizálódik az árak változása - jelezte Matolcsy György.

A jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy

"a stabil, kiegyensúlyozott és tervezhető infláció érdekünk", és nem szabad hallgatni azokra a szirénhangokra, amelyek szerint "a deficit, az államadósság és az infláció nem számít".