Erre a három dologra figyeljen a jövő héten

Hírek2018. máj. 19.Növekedés.hu

Rövid lesz a jövő hét, de néhány dologra érdemes figyelni a makroadatok kapcsán.

Intenzívebben használhatja a jegybank a nemkonvencionális eszköztárát

  • Május 22-én, kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank szokásos havi kamatdöntő ülését. A monetáris politikai feltételek változatlanok maradhatnak.
  • Az EU-s források előfinanszírozása miatt az elmúlt hónapokban jelentősen növekedett az államháztartás finanszírozási szükséglete, ami szűkebb bankközi likviditást eredményezett. Ez a rövid hozamok emelkedésének irányába hatott. Az MNB a nemkonvencionális eszköztárának intenzívebb alkalmazásával növelheti a bankközi likviditást a következő hónapokban, emellett a második félévben az EU-s pénzek érkezése is afelé mutat, hogy enyhül a nyomás majd a rövid oldali hozamokon
  • A robosztus növekedési célok és a forint gyengülése miatt a piaci szereplők rövid távon az infláció megugrásától tarthatnak, a kamatvárakozások (FRA) egy éves időtávon 20 bázisponttal ugrottak meg május folyamán.
  • Összességében az MNB májusi üzenetei abba az irányba mutathatnak, hogy 2018-ban maradhat az alacsony kamatkörnyezet.

Szerdán kiderül a bérek január-márciusi alakulása

  • Tavalyi év egészében 13 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset éves alapon. A kétszámjegyű növekedést a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése is támogatta.

Csütörtökön a kiskereskedelmi szektor márciusi adatai jönnek

  • Az előzetes becslés szerint 8,5 százalékkal emelkedett a szektor forgalma (nyers adat) éves alapon. Az év egészét tekintve kedvezően alakulhat a kiskereskedelmi forgalom: a foglalkoztatottság magas szinten áll, a hat éves adó- és bérmegállapodásnak köszönhetően a lakosság rendelkezésre álló jövedelme folyamatosan nő, ezáltal a lakosság fogyasztása emelkedhet idén, melynek egy része a kiskereskedelmi szektort segítheti.
  • 315-319 között oldalazhat az EUR/HUF árfolyam
  • A technikai elemzés alapján a 318-319 között található ellenállás zóna áttörésére egyelőre kicsi az esély, de amennyiben nem zuhan vissza a korábbi sávba a kurzus – amelynek teteje 315-nél húzódik – akkor 315-319 forint közötti oldalazás a legvalószínűbb.
MKB Elemzési Központ