Biztosra vehető, hogy lesz adócsökkentés, már csak az a kérdés, mikor

Hírek2018. máj 19.Szabó Anna

2022-re 41 százalékra mérséklődik az adóék Magyarországon, így a visegrádi államok átlagánál alacsonyabb lesz a munkát terhelő adók szintje - ezt Varga Mihály pénzügyminiszter mondta a Magyar Közgazdasági Társaság, az MKIK és az Állami Számvevőszék védnöksége alatt megrendezett versenyképességi konferencián. A fórumon Domokos László, az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a költségvetésben van mozgástér a további adócsökkentésre.

Amíg legalább háromszoros a bérkülönbözet a magyar és a nyugati országok között, nehéz itthon tartani a színvonalas munkaerőt, hangzott el a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című konferenciáján, amely a hazai vállalatok felzárkóztatásának mikéntjére fókuszált. Adócsökkentéssel, béremeléssel, az oktatás javításával, technológiai és digitális fejlesztésekkel és a vállalatmenedzsment vezetési kultúrájának javításával lehet fejleszteni a hazai mikro-, kis- és középvállalatok versenyképességén, amely nem csak régiós szinten marad el, hanem 3-4-szeres különbséget is mutat a hazai nagyvállalatokhoz képest. Ezért a következő kormányciklusban ezt a területet kell fejleszteni leginkább, hangzott el a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című konferenciáján.

A fórumon előadást tartott Varga Mihály pénzügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank szakértője és Hegedüs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.  A versenyképesség javításával kapcsolatos főbb megállapításaikat az alábbiakban pontokba szedtük.

1. A sikeres gazdasági felzárkózás feltételei közül a mennyiségi feltételek jelentősen javultak: a munkanélküliség csökkent, az aktivitás nőtt, a beruházások szintje emelkedett, a jegybanki programoknak is köszönhetően a vállalati hitelezés beindult. 

2. A minőségi feltételekben (új technológiák átvétele, az oktatás fejlesztése, és a gazdaságszerkezet diverzifikálása) azonban további javulásra van szükség.

3. Új adócsökkentésekkel szükséges erősíteni a kkv-szektor versenyképességét: ezek alapja a hat évre szóló bérmegállapodás, amely a szociális hozzájárulást mérsékli évi legalább hat százalékos reálbér emelkedés mellett 2022-ig. Ezzel a visegrádi államok adóék-szintje alá kerülhetünk négy éven belül.

4. A hazai költségvetésben van tér újabb adócsökkentésre, és az eddig bevezetett adócsökkentések fenntarthatóak.

5. A bérhányadot növelni kell a gazdaságban, mert a jelenlegi átlagbér-különbözet a nyugat-európai országokhoz képest háromszoros.

6. A termelékenység és a versenyképesség növekedése a bérek emelkedésével jár, amivel megállatható és visszafordítható a kivándorlás. Tavaly már mintegy 25 ezerrel kevesebben vállaltak munkát az EU más országaiban a korábbi évekhez viszonyítva.

7. Az oktatás fejlesztésével a minőségi munkaerő hiányát lehetne kezelni: a probléma lényege, hogy a diákok a tankönyvben leírtakat a gyakorlatban nem tudják alkalmazni. Minél több diákot itthon kellene tartani, ami a hazai oktatás versenyképességének emelésével érhető csak el.

8. Az állam a digitalizáció fejlesztésével, az elektronikus ügyintézés bővítésével, a cégalapítás és a közművek bevezetésének felgyorsításával, valamint az egészségügy és az oktatás minőségének javításával járulhat hozzá a versenyképesség növeléséhez.

9. A bankszektorban a digitalizáció többek között az e-bankolás elterjedését hozza, ami olcsóbbá és gyorsabbá teszi az ügyintézést.

10. Az olcsó munkaerő helyett a magas hozzáadott érték legyen a hazai versenyképesség alapja. 

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.