Erre gyűjtenek a magyar fiatalok leginkább

Hírek2021. jún. 4.Növekedés.hu

Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index* kutatása azt mutatta, hogy minden 12. ember még akkor sem választana valamilyen hosszabb távú megtakarítási formát, ha a jövedelme lehetővé tenné, hogy minden hónapban, rendszeresen félretegyen egy meghatározott összeget. A leggyakoribb indok például, hogy 15 ezer forint túl kevés a megtakarításhoz, pedig már erre is van megoldás.

Tervei mindenkinek vannak; egy emlékezetes nyaralás, a ruhatár lecserélése, frissítése, egy jobb autó, az otthon felújítása, berendezése, egy drágább műszaki cikk beszerzése, a gyermekek tanulmányainak támogatása, vagy éppen új lakás vásárlása.

Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index kutatása szerint a válaszadók körében ezek voltak a legjellemzőbb pénzügyi, megtakarítási célok. (A felmérés tavaly szeptemberben készült bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével.)

A megtakarítás megvalósításában viszont még azok is bizonytalanok, akiknek lenne módjuk rendszeresen félretenni. A bankszámlával rendelkező 18-70 éves válaszadók fele tart otthon készpénzt, csaknem kétharmaduk azért, mert túl kicsinek tartja a félretett összeget ahhoz, hogy bevigye a bankba és befektesse. A járvány miatt ugyanakkor érezhetően felértékelődött az öngondoskodás szerepe. Számukra kínál megoldást az OTP Bank Rendszeres Megtakarítási Programja, amely akár már havi 10 000 forint befizetésével igénybe vehető.„A jövőbeni célok elérése érdekében érdemes minél előbb elkezdeni a takarékoskodást. Rendszeres, kis összegű megtakarítással is van már lehetőség arra, hogy az ügyfelek magasabb hozamot érjenek el, mintha a pénzüket otthon vagy lekötés nélkül, csak a bankszámlájukon „parkoltatnák”. Nem is beszélve arról, hogy így a kamatos kamat hatásról is lemondanak, ami hosszú távon akár a megtakarított összeget is meghaladhatja.

Az azenjovom.otpbank.hu oldalon elérhető egy személyre szabható kalkulátor, amellyel a rendszeres kisösszegű megtakarítás előnyeit számszerűsíthetjük is. Az OTP Rendszeres Megtakarítási Programmal az ügyfelek egyszerűen és kényelmesen juthatnak el céljaik megvalósításához, kihasználva a magasabb hozam lehetőségét is” – mondja Nyitrai Győző, OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság igazgatója.

A rendszeres megtakarítók számára előnyös, hogy az OTP Bank tovább bővítette befektetési alapjait az OTP Céldátum Alapok termékcsaláddal. Ezek olyan újszerű, értékpapír alapú, hosszú távú rendszeres megtakarítási lehetőséget kínáló konstrukciók, amelyekbe az ügyfelek a befektetni kívánt összeget apránként (akár már havi 10 ezer forintonként), havonta helyezhetik el.

Az OTP Céldátum Alapok Magyarországon igazi innovációt jelentenek, mivel előre meghatározott időtávra optimalizált befektetési stratégiát nyújtanak az ügyfelek számára. Ez a konstrukció jól illeszkedik az öngondoskodási célok elérésének támogatásához.