Erste: Horvátország és Szerbia gazdasági növekedése lehet a leggyorsabb idén

Hírek2021. ápr. 30.Növekedés.hu

A kelet-közép-európai országokban a növekedés 3 és 5 százalék közötti sávban várható 2021-ben. Az ipari termelés és a GDP-növekedés az év második félévben normalizálódik. Az EU helyreállítási alapjának felhasználását célzó nemzeti programok ambiciózusabbak lehetnek - derül ki az Erste Bank közleményéből.

Az Erste Csoport fenntartja a 2021. évre szóló pozitív előrejelzését. 

„Két injekció segíti a gazdasági kilábalást. Az egyik a polgárokat a vírus ellen immunizáló oltás, amelynek révén az élet visszatérhet a normál kerékvágásba. A másik pedig az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából származó tőkeinjekció. A kelet-közép-európai térség számára ez kiváltképp nagy gazdasági lehetőséget jelent.” – jelentette kis Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója. „Régiónk minden országa gazdasági talpra állást tapasztalhat 2021-ben, a fellendülés különösen nyilvánvaló lesz az év második felében.

Emellett 2022-ben és 2023-ban is további stabil gazdasági bővülésre számítunk, hiszen az EU-pénzek további lökést adhatnak”.

Az Erste Csoport azzal számol, hogy a vakcinára jogosultak nagy részének az év második negyedévének végéig felajánlják az oltásokat. Nagyobb részt az EU kollektív vakcina-beszerzési mechanizmusára támaszkodva, a régió több országa is elegendő vakcinát rendelt ahhoz, hogy a 70 százalékos átoltottság, a nyájimmunitás elérhető legyen.

Az időnként lelassuló oltakozás miatt a 2021. évre szóló GDP-növekedési előrejelzéseket kismértékben lefelé kellett módosítani a térség egyik-másik országának esetében.

Ennek ellenére az Erste Csoport legtöbb piacán a növekedési forgatókönyv összességében véve meghaladja az eurózónára prognosztizált, átlagosan 4 százalékos ütemet.

2021-ben várhatóan Horvátországban (4,5 százalék) és Szerbiában (5,0 százalékkal) lesz a legnagyobb a GDP növekedése. Magyarország, Románia és Szlovákia gazdasága szintén 4 százalékot meghaladó tempóban bővül, míg Csehország és Ausztria esetén ettől elmaradó, 3,3, illetve 2,8 százalékos növekedésre számítunk. A stabil növekedésnek 2022-ben mindegyik országában tovább kell folytatódnia, az év/év növekedési ütem 4 és 5 százalék közé eshet, a fellendülés dinamikája azonban Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban lesz erősebb.

Sokkal jobb eredmények 2021 első negyedévében

A régió élénkülő gazdasága tükröződik az Erste Csoport első negyedéves eredményeiben is. A bankcsoport minden országában csökkent a céltartalékolás, ami kedvező hatással volt a nyereségességre. A kockázati költségek a negyedévben 36 millió eurót tettek ki, 42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válásával együtt, az előző év hasonló időszakánál alacsonyabb kockázati költségek ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését és így elősegítette a nettó profit 50,9 százalékos növekedését 355 millió euróra. Az NPL-ráta ráta 2,6 százalékra javult (2020. év vége: 2,7%), míg az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,0 százalékra mérséklődött.

Az EU helyreállítási alapja: fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás

Bernd Spalt az EU helyreállítási alapjának is fontos szerepet tulajdonít a régió gazdaságainak talpra állásában. A végrehajtási terveket a tagállamoknak legkésőbb április 30.-án, azaz ma kell benyújtaniuk az Európai Bizottságnak.
„Az EU által rendelkezésre bocsátott óriás összegeket világos célok elérését kitűző, ambiciózus projektekbe kell fektetni” – jegyzi meg Spalt. Rámutatott arra, hogy egyes, kiváltképp kelet-európai nemzeti programok ambiciózusabb célokat is kitűzhetnének. „Ha tisztán akarunk látni a beruházási prioritások meghatározásakor, csak arra van szükségünk, hogy meghallgassuk az utánunk következő generációkat és a fenntarthatóság, digitalizáció és oktatás kérdésköreire fókuszáljunk” – tette hozzá.

A térség fiataljainak helyzete a pandémia miatt összességében véve romlott: kiváltképp a magyarországi, a cseh és szerb munkaerőpiacon tapasztalható az olyan fiatalok számának meredek emelkedése, akik nem rendelkeznek munkahellyel, ugyanakkor oktatási-képzési programokban sem vesznek részt.