KSH: Márciusban 40 százalékkal többen hunytak el mint egy évvel korábban

Hírek2021. ápr. 30.Növekedés.hu

Az év első három hónapjában 20 százalékkal, márciusban viszont 40 százalékkal volt magasabb az elhalálozások száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest - a KSH adatai szerint.

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2021 első három hónapjában, miután 0,1 százalékkal több gyerek született és 20 százalékkal többen haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

Idén január-márciusban 22 254 gyermek született, 17-tel több, mint egy évvel korábban. 

A születések száma Budapest és Észak-Magyarország kivételével valamennyi régióban emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű növekedés Dél-Alföldön (6,3 százalék) és Közép-Dunántúlon (5,9 százalék), a legkisebb Pest régióban (0,7 százalék) volt.

A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke 1,54 volt a 2020 első három hónapjára számított 1,50-hoz képest.

  1. január-márciusban 41 727-en haltak meg, 7072-vel többen, mint egy évvel korábban.
  2. A szökőnaphatás figyelembevételével a halálozások számának növekedése 22 százalékos volt ebben az időszakban. Januárban 17, februárban 7,8, márciusban 40 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások száma mindegyik régióban nőtt: a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a Dél-Dunántúlon, a legkisebb mértékben, 9,1 százalékkal Budapesten.

Kiemelték: a halálozások száma a születésekénél jelentősebb mértékben emelkedett, ezért a természetes fogyás mértéke 57 százalékkal, a szökőnaphatást is figyelembe véve 59 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma csökkent: 12 004 pár házasodott össze, 262-vel kevesebb, mint tavaly január-márciusban.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 17,4 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,1, utóbbi 3,1 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, ezért a természetes fogyás 3 ezrelékponttal 8,1 ezrelékre emelkedett.

Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 2,7 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,1 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5 ezrelék volt, ami kismértékben elmaradt az egy évvel korábbitól - olvasható a KSH közleményében.