Északra menekülnek az olasz betegek a déli tartományokból

Hírek2020. nov. 23.Sz.A.

Míg tavasszal alig volt fertőzött Dél-Olaszországban, most alaposan próbára teszi a szegényebb egészségügyi rendszert a koronavírus járvány. Főleg Campania tartományban alakultak ki áldatlan állapotok, sokan inkább az északi tartományokba kényszerülnek, hogy jobb ellátást kaphassanak.

Olyan nagy a baj a Dél-Olaszországban, hogy a koronavírus-betegek ellátatlansága miatt északra menekülnek – olvasható az AP hírügynökség tudósításában. Nem ritkák a katasztrófa filmekre emlékeztető jelenetek a régió kórházaiban.

A napi új esetszám 37 ezer körüli, az elhunytak száma megközelíti a 700-at, miközben a teszteléseknél a fertőzöttek aránya már elérte a 15 százalékot, miközben a WHO ajánlása szerint ennek 5 százalék alatt kellene maradnia.

A legtöbb fertőzött észak-olaszországi megyékben van, de most már Campania tartomány, Nápoly és környéke is nagyon fertőzöttnek tekinthető, a Corriere della Sera napilap által ismertetett számok alapján Campania a harmadik legfertőzöttebb tartomány az északi Lombardia és Piemonte után.

Egy titokban készített mobiltelefonos videó például azt mutatja, a nápolyi Cardarelli Kórház sürgősségi osztályának egyik fürdőszobájában utolsó lélegzetéért küszködik egy idős beteg,

a San Giuliano kórház padlóján pedig géz és orvosi csövek fekszenek, az ágyakon pedig szemmel láthatóan éppen otthonról érkezett covidos betegek takarókba burkolózva szenvednek. A legmegrázóbbak talán azok a felvételek, amelyeket szintén a Cardarellai Kórház sürgősségi részlegének bejáratánál vettek fel, és amelyeken a felvételre váró betegek hozzátartozói kétségbeesetten várják a légzést megkönnyítő oxigénnel érkező nővéreket. De hasonló felvételeket lehetett látni azokon a felvételeken is, amelyek a szintén nápolyi Cotugno kórház parkolójában készültek a saját autójukban ellátott betegekről, akik sorban álltak az oxigénpalackokért.

Az orvosi oxigén hiánya fél Olaszországban hatalmas problémát jelent. A La Repubblica című napilap szerdai cikke szerint az olaszországi gyógyszertárakban hiánycikké vált az oxigén. A koronavírus-fertőzés miatt megbetegedettek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszeresére emelkedett..

Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke az állapotokat ismertetve arról beszélt, hogy

a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d'Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik.

A szintén a La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd pedig azt mesélte, hogy több mint száz gyógyszertárt és gyógyszercéget hívott fel, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára.

Ezek ugyan drámai jelenetek, de nem jelentenek újdonságot az itt élők számára. Az állapotokat jól érzékelteti, hogy a nyári visszaesést követően ismét felívelő koronavírus-járvány következtében kialakult parazitafertőzések miatt 17 egészségügyi dolgozó ellen indítottak vizsgálatot egy nápolyi kórházban. De a korábban említett eseteket is vizsgálják a hatóságok. A Carderelli Kórházat pedig azzal vádolta meg a fogyasztóvédelmi csoport, hogy a zsúfolt folyosókon mint elhagyott dobozok feküdtek a betegek.

Alapvetően más a helyzet most Dél-Olaszországban, mint korábban volt, mert a tavaszi járvány inkább csak északon dombolt, a déli régiók viszonylag olcsón megúszták.

Éppen ezért döntenek sokan úgy, hogy összepakolnak és az ország északi részébe utaznak, ahol sokkal jobb az orvosi ellátás, bár ott is zsúfoltak a kórházak. A Nápoly környéki Campania tartományból például legkevesebb 116-an döntöttek úgy, hogy a szomszédos Lazio tartomány egyik kórházában, a formiai Dono Svizzero kórházban kezeltetik magukat.

A GIMBE Alapítvány, amely az egészségügyi szolgáltatás minőségét tanulmányozza, az általánossá vált betegvándorlást egy mutatóval, az úgynevezett repülési indexszel  igyekszik érzékeltetni. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy

egyre többen keresnek orvosi ellátást a fejlettebb északi tartományokban.

Miután azonban minden tartomány saját maga finanszírozza a pandémia elleni kiadását, a más tartományban ellátást kapott betegek gyógyítása kapcsán felmerült költségeket lakóhelyük szerinti régió egészségügyi költségvetésére terhelik. Az eredmény pedig az, hogy a gazdagabb tartományok gazdagabbak, a szegényebbek pedig még szegényebbek lesznek.

Olaszországban három csoportba sorolták a tartományokat a fertőzöttségi arány alapján, és eszerint határoztak meg szigorításokat. Campaniában már rögtön az első körben a legszigorúbb intézkedéseket rendelte el Giuseppe Conte olasz kormányfő.

Eddig több mint 1,3 millióan fertőzödtek meg Olaszországban, az elhunytak száma pedig meghaladta a 48 ezer főt.