Mit csinálnak jól a szlovákok? - Enyhül a járvány, lazítanak

Elemzések2020. nov. 23.D.J.

A napi új esetszámok és a halálozás is esik az északi szomszédunknál.

A pandémiával néhány ország egészen egyedi eszközökkel vette fel a harcot. Finnországban a védekezésben fontos szerepet kapott egy kontaktkövető mobil alkalmazás, amelyet a kormány segítségével fejlesztettek ki. Svédországban sokáig abban bíztak, hogy érdemi lezárások nélkül is megúszhatják a járványt, ezért kerülték a komoly szigorításokat. Szlovákia pedig úgy döntött, hogy a világon elsőként szinte az egész lakosságot leteszteli koronavírusra.

Az ötlet kapcsán kezdetben voltak kételyek.

Főleg az nem volt világos, hogy miként lesz elég ember az országos akció levezénylésére. Hamar kiderült, hogy a hadsereg bevonása önmagában nem elég. Haza kell hívni a külföldön dolgozó egészségügyi dolgozók egy részét. A második hullám idején csak Csehországban mintegy háromezer szlovák orvos és hatezer nővér teljesített szolgálatot. Bár jó páran jelezték, hogy a tömeges tesztelések idejére hazatérnek, az állomány nagysága így se volt elég nagy. Ezért Szlovákia kérte a szomszédos országokat, hogy mindenki küldjön 50 egészségügyi dolgozót. Magyarország alaposan túl is teljesítette az elvárásokat, hiszen mi 200 embert küldtünk az északi szomszédunknak.

„Amikor előálltam a tömeges tesztek ötletével mindenféle vélemények napvilágot láttak. Volt, aki teljes ostobaságnak tartotta az elképzelést, de olyan is akadt, aki úgy érezte, hogy ezzel csak rontunk a helyzeten”

– mondta el a szlovák miniszterelnök Igor Matovič. Végül az első országos tesztelésen október 31-én és november elsején mintegy 3,6 millió ember, vagyis az ország két-harmada vett részt. Voltak települések ahol 5-6 órát vártak az emberek mire sorra kerültek, de ez volt a ritkább. Azóta a kiemelten fertőzött régiókat újratesztelték, most hétvégén pedig sort kerítenek a harmadik körre is.

Mint kiderült a szlovák lakosságnak úgy az egy százaléka kapta el az új koronavírust.

A járvány pedig az utóbbi hetekben elkezdett visszahúzódni. Október végén még volt, hogy napi 3300-nál is több új COVID esetet regisztráltak. Az utóbbi négy napban viszont ez a mutató már a kétezret se érte el. Múlt hét óta a halálozások is visszaestek. Mostanság náluk napi 15-30 ember hal bele az új koronavírusba. Szlovákiában a negatív rekord 50-nek számít. A helyzet annyira jó, hogy a korlátozásokat elkezdték fellazítani. Például ezen a héten már a színházak, a mozik, az edzőtermek és az uszodák is újranyithattak.

A tömeges tesztelésnek kétségtelenül meg van azaz előnye, hogy segít felderíteni az enyhe vagy a tünetmentes eseteket is. Így könnyebb kordában tartani a vírust.

De a szlovák módszernek azért így is vannak kritikusai. Vladimir Krcmery járványügyi szakember szerint problémás, hogy a kormányzat a roppant megbízható PCR helyett antigén teszteket használt. Ennek megvan az a kétségtelen előnye, hogy roppant gyors, hisz az eredmények akár 15 perc alatt is megszülethetnek, de cserébe nem elég pontosak. Krcmery arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia már október elsejétől komoly korlátozó intézkedéseket vezetett be. Náluk például több mint másfél hónapja beszüntették a tömegrendezvények túlnyomó részét és kötelezővé tették az utcai maszkhasználatot. Az, hogy javult a járványügyi helyzet, lehet, hogy inkább ezeknek a döntéseknek köszönhető.

A szlovák példa így is ragadósnak bizonyult. Sebastian Kurz osztrák kancellár már bejelentette, hogy december elejétől ők is tömeges tesztelésbe fognak kezdeni.