EU-prognózis: az EU gazdasága a vártnál gyorsabban kilábal a járvány okozta recesszióból

Hírek2021. nov. 11.MTI

Az Európai Unió gazdasága a vártnál gyorsabban kilábal a koronavírus-járvány okozta recesszióból, a folytatódó nehézségek ellenére az EU gazdasága tovább bővül, 2021-ben 5 százalékos, 2022-ben 4,3 százalékos, 2023-ban 2,5 százalékos növekedési ütemet fog elérni - közölte az Európai Bizottság az őszi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta:

a koronavírus elleni oltási kampányok előrehaladtával és a járványügyi korlátozások feloldásával a növekedés tavasszal újraindult, nyáron pedig a gazdaságok újranyitásával töretlenül folytatódott.

Az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén és jövőre megegyezik az EU növekedési ütemével,

2023-ban azonban 2,4 százalékra mérséklődik.

Ez a világjárvány alakulásától, valamint attól is függ, hogy a kínálat milyen ütemben képes alkalmazkodni az újranyitást követő megnövekvő kereslethez - tette hozzá.

Magyarország gazdasági növekedése 2022-ben is erőteljes lesz

Magyarország gazdasági növekedése a fiskális ösztönző intézkedéseknek köszönhető 2022-ben is erőteljes, 5,4 százalékos lesz, 2023-ban azonban várhatóan 3,2 százalékra lassul, ahogy a szakpolitikai támogatás fokozatosan megszűnik - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett őszi időközi gazdasági előrejelzésében.

Az uniós szakértők szerint, az éves magyar GDP az idén 7,4 százalékkal nő, míg a testület által júliusban kiadott nyári prognózisban még 6,3 százalékos növekedést vártak.

A szakértők azt is megállapították, hogy az emelkedő termelési költségek továbbra is magasan tartják majd az inflációt, a harmonizált fogyasztóiár-index 2021 negyedik negyedévében 6,7 százalékon tetőzik a gazdaság újbóli megnyitása utáni áremelkedések, az áru- és nyersanyagárak globális emelkedése miatt. A lakossági energia árszabályozása részben megvédi a háztartásokat a nyersanyagárak emelkedésétől - tették hozzá.