Remek kilenc hónap áll az Erste mögött, nagyon kevesen maradtak benn a moratóriumban

Pénzügy2021. nov. 11.Sz.A.

Eredményes első kilenc hónap áll az Erste Bank mögött, 45 milliárd forint adózás utáni eredményt értek el, miközben a lakossági hitelek töredéke, mindössze 5 százaléka maradt benn a moratóriumban. A bank ügyfeleinek vagyona 19 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az Erste Bank 45,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az első kilenc hónapot - ismertette az eredményeket a bank mai sajtótájékoztatóján Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

A működési bevételek 23,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét.

Az új lakossági hitelek 1,6 százalékkal nőttek, a vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés pedig 14 százalékos emelkedést mutatott.

  • A működési eredmény 37,8 százalékkal, 76 milliárd forintra nőtt.
  • A vállalati portfolió 16 százalékkal bővült, az NHP hitelek összértéke elérte a 2 ezer milliárd forintot.
  • A betétállomány növekedése kiemelkedő volt, részben a moratórium, illetve a visszafogott fogyasztás miatt.
  • A hitel és kötvényállomány tíz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az új kihelyezés hat százalékkal nőtt.
  • Egy év alatt 19 százalékkal nőtt a bank ügyfeleinek vagyona.
  • A nemfizető hitelek aránya 2,6-ról 2,9 százalékra emelkedett.
  • A teljes lakossági hitelállomány - részben a moratórium miatt is - 16 százalékkal nőtt a tavalyi első 9 hónaphoz képest.

Felfutás a hitelezésben

A kormányzati támogató intézkedések keresletnövekedést idéztek elő a piacon. A jelzálog és mikrohitelezés szárnyal a bevezetett programoknak köszönhetően, a Széchenyi Kártya konstrukció is már jól látható a felfutásban. A babaváró hitelek piaca tovább szűkül, mert csökken a jogosultak száma, a személyi kölcsön esetében pedig érezhető a visszatérő fogyasztás.

A lakosság 5 százaléka maradt benn a moratóriumban, a mikrovállalatoknál a hitelállomány aránya négy százalék.

A moratóriumban maradás egyik leggyakrabb oka a kisgyerek nevelés volt – tette hozzá Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A zöld hitelekkel kapcsolatban elmondta: eddig négy milliárd forint hiteligényt fogadtak be.

A lakossági bankkártyahasználat tranzakciók volumenéből látszik, hogy a fogyasztási felpattanás folytatódik, stabilan a járványidőszak előtti szint feletti.

Az Erste ügyfelek 60 százaléka digitálisan aktív, felük már csak mobillal bankol, több mint megduplázódott azoknak az aránya, akik mobiltelefonon bankolnak - tette hozzá Harmati László.

Továbbra is magas a lakossági megtakarítási kedv, az értékpapír-befektetések aránya növekszik. A teljes hitelportfolio 75 százaléka fix hitel az elmúlt két évben, az újaknál pedig ennél is magasabb az arány.

Nőtt az ügyfélvagyon

Egy év alatt 19 százalékkal nőtt az Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon. A kezelt vagyon közel 60 százaléka értékpapír-állomány, 41 százaléka pedig betétállomány.

A részvényállomány 36 százalékkal emelkedett, nem csak befektetési alapokon keresztül, hanem a direkt részvény-vásárlások volumene is emelkedett.

Összességében majdnem minden értékpapír szegmensben az átlag felett sikerült növekedni.

A vállalati szegmensben az új finanszírozás volumene 14 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, az NPL arány pedig négy százalékos.

A bank aktívan részt vesz a Nemzeti Kötvényprogramban, idén az első 9 hónapban 7 jegyzést bonyolított összesen több mint 50 milliárd forint értékben.

A vállalatoknál a hitel- és kötvényállomány 3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi értéket.

A kamatemeléssel kapcsolatban Radován Jelasity elmondta: a hitelek nagy része fix kamatozású, de ez lassan folyik át az árazásba.