Európa 25 legveszélyesebb bűnözőjét akarják elfogni a futball döntő segítségével

Hírek2018. júl 14.Növekedés.hu

A Labdarúgó Világbajnokság döntőjének közeledtével az Europol, az EU közös rendőrsége bízik abban, hogy a futball révén tudja felhívni a közvélemény figyelmét a rejtőzködő bűnözők elfogására. Az Europol számára az emberek széles körének bevonásával történő (crowd-sourcing) nyomozás „a jogérvényesítés jövőjét” képviseli. Az Europol, az EU közös rendőrsége új kezdeményezést indított el: a foci világbajnokságra alapozott interaktív játékkal kísérli meg elfogni a kontinens hírhedt, körözött bűnözőit.

"Jelenleg 25 veszélyes, körözött bűnöző került be az „Európa Körözött Csúcsbűnözőinek Kupája” nevű játékba, annak érdekében, hogy ugyanolyan ismertté váljanak, mint az igazi játékosok”
mondta a Deutsche Welle hírügynökségnek az Europol  képviselője. „Minél több ember látja az arcukat, annál jobb az esély arra, hogy elkapjuk őket”. Az Europol és a nemzeti rendőrségek posztokat helyeznek el a közösségi média fórumain, amelyeken a látogatók megjelölhetik az ott látható, Európa-szerte körözött bűnözők csapatából az általuk ismert játékosokat. Jan Op Gen Oorth, az Europol szóvivője szerint az ötletet az adta, hogy alapvetően kevesen tudják, kik Európa mindenütt körözött bűnözői. "Nem elég, ha csak a rendőrség és az igazságszolgáltatás munkatársai ismerik a körözöttek listáját. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a közvélemény is tudjon ezekről az emberekről.” Ismert, hogy a rendőrség forró drótos bejelentések, internetes kapcsolatok lehetővé tétele útján évek óta igényli a közvélemény segítségét, különösen a közösségi médiában. Az érdemi kérdés azonban így hangzik: működnek-e ezek a csatornák ? Az Europol szerint a korábbi interaktív kampányok legalább hat letartóztatáshoz vezettek, így három 2016 Karácsonyán, három másik pedig egy 2017. évi nyári képeslap-kampányban. „A tapasztalatok arra tanítanak bennünket: eredetibb megközelítésre van szükség, hogy látogatókat vonzzunk a körözött személyek honlapjára” mondta a szóvivő. „Ha sikerül az érdeklődés magas szintjét fenntartani, jobb az esélye annak, hogy ezek a bűnözők rács mögé kerülnek”. A listán szereplő bűnelkövetők több, mint felét gyilkosság miatt körözik, a többieket jelentős drog-csempészettel, fegyveres rablással vagy csalással vádolják. Europe's Most Wanted Cup

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.