Európa egyik legfontosabb tengeri kikötőjét blokkolták a gazdák

Hírek2024. feb. 6.MTI

Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek - tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.

A beszámoló szerint a gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát. A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak.

"A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon" - idézte a rendőrség közleményét a hírportál.

A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak. Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya és településekre bevezető út még nehezen járható - tájékoztattak.

A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos - írták.

A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre - tájékoztatott a hírportál.A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi tájékoztatása szerint a belga gazdák újra traktorokkal akadályozzák a Hollandiával, valamint a Franciaországgal közös határátkelők forgalmát.

Befut az Elly Maersk, a világ legnagyobb konténerhajója a belgiumi Zeebrugge kikötőjébe (MTI/EPA/PETER DECONINCK)

A hollandiai Maastrichtot a belgiumi Liege-zsel összekötő A2-es autópálya forgalma is akadozik, ahol korábban teljesen lezárták a holland-belga határt.A tiltakozó gazdák egyes, nemzetközi nagyvállalat által üzemeltett üzletközpontot is elérhetetlenné tettek. A blokádot a legtöbb esetben részben feloldották, néhány gazda állítása szerint a hatóságok büntetés terhe mellett arra utasították őket, hogy hagyjanak fel a lezárásokkal - írták.

A napilap emlékeztetett, a flamand gazdák a múlt héten megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat.

Közölték: becslések szerint a gazdák tiltakozó akciója 50 millió eurójába került Zeebrugge kikötőjének, ahol körülbelül 2000 teherautó rekedt a háromnapos lezárás ideje alatt.

A kikötő vezetése ellentmondásosnak nevezte a gazdák akcióját, Zeebrugge ugyanis - mint mondták - főként a belga mezőgazdászok termelte áruk exportját bonyolítja, például az Egyesült Királyságba. Hozzátették, az akció hatással lehet a kikötő nemzetközi hírnevére is.