Ezek a legnépszerűbb elektromos autó márkák a cégek körében

Hírek2024. ápr. 11.MTI

Közel 2500 vállalkozás több mint 3000 gépkocsi megvásárlásához igényelt állami hozzájárulást a közlekedés zöldítését szolgáló programban - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook-oldalán.

A tárca felidézte: a február elején indult pályázat 30 milliárd forintos keretösszegből biztosít vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Az akkumulátor kapacitásának függvényében járművenként 2,8-4 millió forint forrás nyerhető el a REPowerEU terv finanszírozásával a vállalati flották környezetkímélő bővítéséhez, cseréjéhez.

A beérkezett kérelmek alapján a cégek közel 2300 elektromos személyautó és több mint 700 kisteherautó megvételét tervezik összesen 11,6 milliárd forint támogatással. A legnépszerűbb márkák a BYD, a Tesla és a Volvo.

A minisztérium közölte: márciusban megszülettek az első támogatói döntések. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig lehet pályázni. Előkészületben van a flottaszolgáltatók elektromos járműbeszerzéseit segítő hitelprogram is.

A pályázati lehetőségnek köszönhetően februárban és márciusban is csúcsot döntött a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon.

A világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány közel háromezerrel (2920) gyarapodott a tavasz első hónapjában. Hasonlóképpen mindeddig példátlan mértékű volt a márciusi növekedés a tisztán elektromos kategóriában, első alkalommal lépve át a havi kétezres szintet (2108) - emelte ki az EM.

Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. Az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a harmadik legnagyobbat a megújulók részaránya a közlekedésben 2021-ről 2022-re. A zöldenergia online konzultáció válaszadói az elektromobilitás további térnyerésének támogatása mellett is letehetik a garast - fogalmazott az EM.