Ezek a magyar bankok a leginkább környezettudatosak

Hírek2019. jún. 3.MTI, Növekedés.hu

Az OTP Bank, a K&H Bank, a KÖBE, a Vertis, illetve a GRÁNIT Bank bizonyultak a legjobbnak a fenntarhatósági és környezettudatossági szempontok alapján.

A természetben is a fenntarthatóságra, a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaság, a társadalom területén - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon az ünnepségen, amelyen első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat "az ökológiai lábnyom csökkentéséért" legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények vezetői.

A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. 

A díjátadó rendezvényen Matolcsy György kiemelte: az MNB fontos célkitűzésének tekinti a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés elősegítését. Hangsúlyozta, hogy az ökológia fenntarthatósága Magyarország versenyképességének egyik kulcseleme, amelyhez zöld közgazdasági gondolkodásra és megfelelő pénzügyi termékekre is szükség van.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén februárban hirdette meg Zöld Programját a környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében. A jegybank a program keretében több kategóriában, hagyományteremtő céllal, a piaci szereplők „zöldítésének” támogatására és a környezetvédelem ügyéért legtöbbet tett intézmények elismerésére Zöld Pénzügyek Díj néven alapított díjat.

  • A Zöld Bank Díjat a K&H Bank Zrt.-nek ítélte, amely az egyik legfontosabb napenergia-finanszírozó bank, s környezetirányítási rendszere is kiemelkedő.
  • A Zöld Biztosító Díjat a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kapta, elsősorban a zöld szempontok biztosítási termékeiben való fokozott érvényesülése miatt.
  • A Zöld Befektetési Szolgáltató Díjjal a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. zöld tevékenységét ismerték el, amely – a klímabarát gazdaságra való átállás egyik kulcseszközének – a szén-dioxid kibocsátási egységek kereskedési piacának európai szinten is meghatározó szereplője.
  • A Zöld Pénzügyi Innovátor Különdíjat a GRÁNIT Bank Zrt. nyerte el, elsősorban a teljeskörű digitális működéséért, s a zöldenergia finanszírozásban betöltött szerepéért.
  • A pályázat összesített kategóriáját jelentő Zöld Pénzügyi Díjjal a bíráló bizottság az OTP Bank Nyrt.-t jutalmazta, amely a banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít zöld elemeket, s a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és szponzoráció területén is példaértékű szerepet tölt be.

A pályázatok értékelése azt mutatja, hogy a pénzügyi intézmények valamennyi szektorban kiemelkedő lépéseket tesznek saját ökológiai lábnyomuk csökkentésére, s termékeik egy részébe is beépülnek a környezettudatossági szempontok. Többségüknél számokban mérhetően mérséklődött az elmúlt években a károsanyag kibocsátás, az energiafelhasználás mértéke, s számos zöld megoldás bevezetésével is törekszenek a környezetbarát működésre.