Mindenkihez eljuthat az új szuperállamkötvény

Elemzések2019. jún. 3.Harsányi Péter

  • Sajtótájékoztatót tartott Varga Mihály pénzügyminiszter és Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a június harmadikától elérhető Magyar Állampapír Plusz, MÁP Plusz (korábbi tervezett nevén: Nemzeti Kötvény) részleteiről és hátteréről
  • Továbbra is érvényesek a korábbi stratégiai célok, a külföldtől való függőség csökkentése érdekében meg kell duplázni a háztartások kezében lévő lakossági állampapír állományt – ezzel kapcsolatban lehet új mérföldkő a MÁP Plusz bevezetése
  • a Fundamenta-Lakáskassza is beszáll az új szuperállampapír közvetítésébe

Varga Mihály pénzügyminiszter a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mai naptól indul az új típusú lakossági állampapír értékesítése.

A MÁP Plusz 5 éves futamideje alatt közel 5 százalékos kockázatmentes éves átlaghozamot kínál, a kamat pedig az alábbiak szerint alakul:

  • az első félévben évi 3,5 százalék
  • a második félévben évi 4,0 százalék
  • 2. évben évi 4,5 százalék
  • 3. évben évi 5,0 százalék
  • 4. évben évi 5,5 százalék
  • 5. évben évi 6,0 százalék.

A konstrukció könnyen átlátható, lépcsőzetes kamatos kamatozást nyújt, valamint teljes mértékben kamatadómentes. Emellett nincs minimálisan befektethető összeg, az alapcímlet 1 forint, így akár havonta kisebb összegű rendszeres megtakarítások befektetésére is van lehetőség.

A MÁP Plusz könnyen elérhető lesz a lakosság számára. Nem csak a hagyományos banki és kincstári jegyzőhelyeken lehet majd megvásárolni, hanem a Magyar Posta is bekapcsolódik az értékesítésbe, ezenfelül új szereplőként megjelenik a Fundamenta is.

Ezzel a megtakarítási formával mind a lakosság, mind az állam jól jár, ugyanis egyrészről a lakosság magasabb kamatjövedelemhez jut, másrészről az állam stabilabb finanszírozást épít ki, azaz tovább tud csökkeni a kevésbé megbízható külföldi finanszírozás aránya.

A 75 hónapja tartó reálbér-emelkedés hatására több ezermilliárdra duzzadt a lakossági készpénzállomány, amely a kedvező kamatozásnak köszönhetően megmozdulhat az új konstrukció irányába.

Feltehetően sok piaci szereplő kevesli a banki betéti kamatlábakat, amire a MÁP Plusz kiváló alternatívát kínál. Ráadásul a rövidtávú időhorizonttal rendelkező befektetők számára is vonzó lehet, miután bármikor szabadon visszaváltható 99,75 százalékos árfolyamon.

A visszaváltás egyébként már nagyságrendileg 3 hetes tartás után nem okoz veszteséget, illetve a kamatforduló napjánál van egy 5 munkanapos időszak, amikor a befektető 100 százalékos árfolyamon visszakapja a tőkéjét, azaz a visszaváltásnak nincsen díja.

Az állami garanciával rendelkező MÁP Plusz véleményünk szerint nem csak a bankbetétek hozamát, hanem számos kockázatos befektetési alap várható hozamát is jócskán lekörözheti. Ennek fényében jelentősebb tőkekiáramlások sem zárhatók ki a leginkább veszélyeztetett kockázatosabb alapok esetében.

Ilyenek például az ingatlanalapok, vagy az abszolúthozamú és származtatott befektetési alapok, melyek a jelenlegi kifeszített globális pénz- és tőkepiaci környezetben jó eséllyel jelentősen alultejesítetik az új szuperállampapírt, főleg, ha a befektetési alapok magasabb kockázatossága miatt egy magasabb hozamelvárással számolunk.

Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója rávilágított, hogy MÁP Plusz közvetítésében fontos szerepet tölthet be a Fundamenta, miután van egy 2000 fős országos lefedettségű személyi bankár hálózatuk,

melynek tagjai külön vizsgát tettek az állampapírok értékesítéséből, illetve rendelkeznek az MNB engedélyével, ezáltal akár az ügyfelek otthonaiba is el tudják juttatni ezt a megtakarítási lehetőséget, így még több ember számára elérhetővé válik.

Az elmúlt években egy új fiatal trend figyelhető meg a lakosság esetében, miszerint már nemcsak egy, hanem több megtakarítási formát vesznek igénybe a lakossági szereplők, azaz jobban diverzifikálnak, valamint egyre nagyobb összegeket képesek megtakarítani. A lakosság pénzügyi tudatossága azonban még nem elégséges, további előrelépés szükséges ezen a téren.

A MÁP Plusz további előnye, hogy jellegények köszönhetően a megtakarításon keletkezett jövedelem teljes mértékben szabadon felhasználható.