Ezek a városok a zsebtolvajok kedvencei

Hírek2018. szept. 26.Növekedés.hu

A külföldi turisták által leglátogatottabb európai városokban történik a legtöbb zsebtolvajlás – a mértékadó utazási portál, a TripAdvisor kimutatása szerint. Jó hír: Budapest nincs a „toplistán”, megmutatjuk, melyek vannak.  Zsebesek mindenütt vannak, legjobban a tömegesen látogatott helyeket, és a lazán viselkedő, figyelmüket a látványosságokra irányító, fotózkodó, ismeretlenekkel kedélyesen szóba álló külföldi turisták a kedvenc célpontjaik. A külföldi turistákat leginkább vonzó európai városok között a TripAdvisor friss összeállításában a következő a sorrend a zsebtolvajlások gyakorisága szerint.

Athén

Amszterdam

Madrid

Prága

Róma

Párizs

Firenze

Barcelona

Általánosíthatóan a legveszélyesebb helyek a legkeresettebb látnivalók környéke, valamint a pályaudvarok, a busz és villamos megállók, a tömegközlekedési eszközök.  A zsebesek leginkább a kistáskákra, pénztárcákra – bennük a bankkártyákra -, a nőkön megcsillanó ékszerekre vadásznak. A legkülönbözőbb trükkökkel, hol csoportosan, hol karon ülő babákkal, hol falból érdeklődő idegenként,

a lényeg, hogy magukra vonják a figyelmet, miközben a kezük vagy társuk „dolgozik”.

A szaklap jó tanácsa: a turista ne hordjon magánál a városnézéshez, kiránduláshoz szükségtelen  értékeket, pénztárcája ne legyen könnyen hozzáférhető, zárja zsebeibe, a hölgyek kis, könnyen leakasztható táska, ridikül helyett jobb, ha hátizsákba pakolják neszeszerüket. Ha meg már megtörtént a baj, s rájön a turista, ne vegye üldözőbe vélt kifosztóját, s ne a rendőrségre menjen először, hanem a bankját hívja, s azonnal tiltsa le bankkártyáját.