Ezek az útszakaszok váltak idéntől fizetőssé

Hírek2022. jan. 24.Növekedés.hu

Az autósok 2022-ben még több autópályát vehetnek igénybe, ugyanis több új szakasszal is bővült Magyarország autópálya-hálózata. A bővülő lehetőségek mellett különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, hiszen 2021-ben jelentősen megemelkedett a közúti balesetek száma. Az OTP Mobil felmérése alapján a jogosítvánnyal rendelkezők közel fele a fővárosban és vidéken is vezet, és a válaszadók több mint harmada az autópályát választja, ha teheti - ahol életmentő lehet az odafigyelés és a kulturált vezetés.

Az OTP Mobil tavaly év végén végzett reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a jogosítvánnyal rendelkező kitöltők 34 százaléka, ha teheti, az autópályát választja, és mindössze 12 százalék kerüli azt, amikor autóval közlekedik.

A közlekedési kultúrával kapcsolatos felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint kétharmada találkozott már szabálytalan előzéssel, akár autópályán is, míg 20 százalékuk a leállósáv szabálytalan használóiról számolt be. Arról, hogy mennyire fontos lenne a szabályok betartása, a KSH statisztikái is árulkodnak, 2021 első három negyedévében az autópályákon jelentősen, 27 százalékkal nőtt a balesetek száma.

Csősz Krisztián, a Bp-i Autósok Közösségének alapítója (bpiautosok.hu) nem győzi hangsúlyozni - mert sokan még mindig nem tudják -, hogy amennyiben elfelejtünk matricát váltani egy bizonyos díjköteles útszakaszra Magyarországon, akkor ne essünk pánikba és emiatt ne kövessünk el szabálysértést, közúti veszélyeztetést egy esetleges megfordulással.

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva ugyanis 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg

– tette hozzá az oldal főszerkesztője.

A kulturált vezetés mellett természetesen az is alapkövetelmény, hogy érvényes matricával vegyük igénybe az autópályákat, ezért a KRESZ szabályai mellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy 2022-ben nemcsak a díjak, de a megszokott úthasználati viszonyok is változnak, január 1-től egyes új építésű közutak, amelyek korábban ingyenesek voltak, fizetőssé váltak.

Az alábbi útszakaszokat érinti a változás:

  • Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasz az M30-as autópályán,

(Továbbra is díjmentesen lehet közlekedni az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszán, Miskolc- dél és Miskolc-észak csomópontok között),

  • Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasz az M76-os autóúton,
  • Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasz az M85-ös autóúton,
  • Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasz az M4-es autóúton.

Megyei szinten is történtek változások, ami az autópálya használatot illeti. A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes. Az újévvel egy új, megyei e-matrica is bevezetésre került. Jász-Nagykun-Szolnok éves megyei autópálya-matricát is lehet vásárolni a Simple alkalmazással, amely az M4-es Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasz használatára jogosítja fel tulajdonosát. Fontos tudni továbbá, hogy a 2021-es éves autópálya-matricák 2022. január 31-ig érvényesek, így érdemes ezzel is számolni és még időben beszerezni az új matricát.

Minden egy helyen – egyetlen alkalmazásban

Az online vásárlással nem csak időt lehet spórolni azáltal, hogy nincs szükség sorban állásra, de ugyanazzal a Simple-fiókkal akár több járműre is lehet e-matricát vásárolni. A matricát nem kell kinyomtatni, számlát is lehet kérni róla, és bankkártyával is ki lehet fizetni. A megvásárolt e-matricák pedig a Simple alkalmazásban, a ’Matricáim’ menüpont alatt találhatóak. Emellett automatikusan be is kerülnek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató rendszerébe, így a kamerás ellenőrző rendszer felismeri a rendszámokat az autópályán.