Ezentúl csak három oltás után adnak védettségi igazolást Franciaországban

Hírek2021. nov. 25.MTI, Venczel Katalin

Tovább szogorítanak a járványvédelmi intézkedéseken Franciaországban. A második oltás után hét hónappal érvényét veszti az oltási igazolás, amennyiben a tulajdonosa nem igényelte a harmadik adagot. Új igazolványt már csak három oltással adnak ki.

A francia kormány a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt nem tervez sem lezárást, sem kijárási tilalmat, de szigorítja a védettségi igazolás feltételeit, és minden felnőtt számára lehetővé teszi az oltás harmadik adagjának felvételét öt hónappal a második után - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Olivier Véran egészségügyi miniszter. A védettségi igazolás kiadását január 15-től három oltáshoz kötötték mindenki számára."Át tudjuk vészelni ezt az újabb hullámot a legszigorúbb intézkedések nélkül" - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy nincs szükség az üzletek korai bezárására és az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására, miután a fertőzési szint emelkedése egyelőre nem okoz nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

Olivier Véran jelezte, hogy a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető adagját szombattól minden 18 éven felüli igényelheti öt hónappal az előző oltás után. A harmadik adagra szeptember óta a 65 éven felüliek, a veszélyeztetettek és az egészségügyi dolgozók már jogosultak, miután az év elején velük kezdődött az oltási kampány.

"A prefektusok kötelezővé tehetik a maszkviselést kültéri rendezvényeken, például a karácsonyi vásárokon, ahol a védettségi igazolást is be kell mutatni" - jelezte a tárcavezető.

A maszkviselési kötelezettség zárt helyeken több mint egy éve folyamatosan érvényben van.

A miniszter azt is elmondta, hogy a védettségi igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak vagy csak egy adag oltással rendelkezőknek ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatniuk az eddigi 72 óra helyett.A védettségi igazolás érvényességét január 15-től a kormány a harmadik oltáshoz köti minden 18 éven felüli személy számára, a 65 éven felüliekre már december 15-től vonatkozik ez a szabály. A második oltás után hét hónappal érvényét veszti az oltási igazolás, amennyiben a tulajdonosa nem igényelte a harmadik adagot.

Az emlékeztető oltást mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinájából kapja.
A miniszter azt is megemlítette, hogy a kormányzat fontolgatja az 5 és 11 év közöttiek beoltását is, de ez csak 2022 elején lesz esedékes.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Amióta a kormány szerdán jelezte, hogy az emlékeztető oltás lehetőségét a közeljövőben megnyitja minden 18 éven felüli számára, félmillióan foglaltak időpontot az interneten a házi orvosoknál, a gyógyszertárakban, az orvosi rendelőkben vagy az önkormányzatoknál, ahol oltóközpontok működnek.
 
Az oltásra jogosultak 90 százaléka felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, ami a teljes lakosság 77 százalékának felel meg, mindkét adagot a teljes lakosság 75 százaléka kapta meg.