Ezt hozza a hiteltörlesztési moratórium és a kamatplafon bevezetése

Hírek2020. márc. 19.Növekedés.hu

Komoly adósvédelmi intézkedést vezet be a kormány a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében. A hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy a magánszemélyek és vállalkozások által felvett hitelekre fizetési moratórium vonatkozik az év végéig, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket.

  • Fizetési moratóriumot biztosít a kormány a hiteleseknek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. 
  • A moratórium elsősorban azoknak jelenthet könnyebbséget, akik a törlesztési nehézségekkel nézhetnek szembe a kedvezőtlen események miatt, például munkahelyi problémák, akár jövedelemcsökkenés miatt. 
  • Azért is lényeges ez a lépés, mert az alacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozó, elmúlt években személyi hitelt felvevők jelentős részénél az egyik legfontosabb adósságfék-mutató a felső határához közeli szinten, 40 százalék felett volt. 

Mit jelent ez az intézkedés?

A lépés célja részben az, hogy a várható kedvezőtlen gazdasági események miatt pénzügyi nehézségek elé néző hiteleseknek pénzügyi mozgásteret biztosítsanak. Különösen a leginkább veszélyeztetettebb ágazatokban, például turizmusban és vendéglátásban dolgozó hiteleseknek. 

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani intézkedések pontos hatását még nehéz megmondani, sok függ a részletektől, és attól, hogy a bankok mit lépnek majd a gyakorlatban. A fizetési moratórium mindenesetre az érintetteknek könnyítést jelent, különösen az alacsonyabb jövedelmű, adósoknak, akik esetlegesen a mostani krízis miatt a legrizikósabb szektorokban dolgoznak. 

Kiknek jön jól?

Azért az alacsonyabb jövedelmi kategóriákba tartozó személyi kölcsönt törlesztőknek jelent komoly segítséget a lépés, mert nagy részük az egyik legfontosabb adósságféknek számító, úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) által megszabott limit közelében adósodtak el.

A hivatalos jegybanki adatokat idézve a money.hu szakértője azt mondta: 2015 óta a legalacsonyabb jövedelműek csoportjába tartozó, új személyi hitelt felvevők több mint 30 százaléka esett 40 és 50 százalékos jtm-érték közé, azaz a jövedelmük több mint 40 százalékát fizették különböző adósságok törlesztésére, igaz, tavaly javult a mutatójuk.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a moratórium csupán halasztást jelent, ezért amikor lejár az átmeneti időszak, onnantól folytatni kell a törlesztést, és az időközben elmaradt részleteket is vissza kell fizetni. 

A money.hu szakértője azt is hozzátette, hogy a moratórium csak azokra az adósokra vonatkozik, akiknek március 18-án elő hitelszerződése volt, és akiknek már a hitel összegét is folyósították.

Kamatplafont vezetnek be

A lakossági hitelpiacot érintő másik lényeges változás, hogy mostantól a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontban maximalizálják a fogyasztási hitelek, köztük a személyi hitelek teljes hiteldíjmutatóját.

“A romló gazdasági helyzet miatt a jövőben többen is lehetnek olyanok, akik kölcsön felvételével tudják átvészelni ezt a kritikus időszakot. Nekik jelenthet segítséget a kamatplafon bevezetése, mert az alacsonyabb kamatokkal elkerülhetővé válhat egy negatív hitelspirál. Természetesen ettől függetlenül a személyi kölcsönt igénylőknek a bankok hitelfeltételeinek ugyanúgy meg kell felelni.”

- emelte ki Trencsán Erika. Kiemelve, hogy a mostani, egyelőre kedvezőtlen kilátásokat mutató gazdasági helyzetben mindenki alaposan mérlegelje egy-egy hitel felvételét, és csak megfelelő jövedelmi háttérrel vágjon bele egy hitelbe.