Ezt kell tudni a törlesztési moratóriummal kapcsolatban az OTP-ügyfeleknek

Hírek2020. márc. 19.Növekedés.hu

A törlesztési moratóriummal kapcsolatban az alábbi közleményt tette közzé az OTP:

Magyarország Kormánya a Magyar Közlöny 47. számában megjelent Kormányrendelet formájában fizetési moratóriumot rendelt el a lakossági és a vállalati hitelek törlesztésére, valamint – szintén rendeletben – szabályozta a fogyasztói hitelek THM maximumát. Az intézkedésekkel kapcsolatos részletszabályokat egy később megjelenő kormányrendelet határozza meg majd.

Az OTP Bank működésében mindenkor megfelel a hatályos jogszabályoknak, így mindkét fenti kormányrendelet betartásáról is haladéktalanul gondoskodik.

Ahhoz, hogy ügyfeleinket az új jogszabálynak megfelelő módon tudjuk fogyasztói hitelekkel kiszolgálni, a részletszabályok ismeretére, informatikai fejlesztésre és a belső szabályozás átalakítására van szükség.

Az OTP Bank 2020. március 19-től felfüggeszti az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését azokra a napokra, amíg az új jogszabálynak megfelelő termékeket nem tud ügyfeleinek kínálni.

Kérjük, hogy további tájékoztatásig ügyfeleink ne látogassák bankfiókjainkat fogyasztási hitel felvétele céljából. Tájékoztatást Contact Centerünk ( +36 1 3 666 666 ) és honlapunk ( www.otpbank.hu ) nyújt.

A moratóriumra vonatkozó Kormány rendelet értelmében az OTP Bank azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől leállítja a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról.

Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, ezek a részletek egyelőre az OTP Bank előtt sem ismertek, így ezekről tájékoztatást is csak később tud adni ügyfeleinek.

A törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve az esetleges későbbi törlesztőrészlet növekedését. Amennyiben nem kérnek moratóriumot a saját hitelük törlesztésére, ezt jelezhetik az OTP Bank felé, és biztosítjuk a további, folyamatos törlesztés lehetőségét. Ennek módját szintén a következő napokban fogjuk kialakítani, ezért a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel kérjük ügyfeleinket, hogy ebben a témában a bankfiókokat ne keressék fel személyesen.

Tájékozódni az OTP Bank Contact Center dedikált telefonszámán tudnak: +36 1 3 666 388, valamint az OTP Bank honlapján (www.otpbank.hu) a következő napokban megtalálható lesz az a felület, amelyen bejelenthető, ha valaki mentesülni kíván a fizetési moratórium alól.