Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a jövő hetet

Hírek2019. márc 15.MKB Elemzési Központ

Kevés hazai makroadat jelenik meg a jövő héten idehaza, azonban a fejlett piacokon izgalmasabbnak ígérkezik a jövő hét.

  • Új iránymutatás érkezhet a Fed idei kamatpályájával kapcsolatban

A Fed szerdai kamatdöntő ülésén a piaci várakozásokkal összhangban nem várunk kamatemelést. A jegybank decemberi előrejelzés alapján még két kamatemelésre lehet számítani az idei évben, bár mostani kamatdöntésük alkalmával előrejelzéseiket is frissítik majd, ahol akár más kamatpályát is kijelölhetnek.

A piaci szereplők ugyanakkor egyre pesszimistábbak az amerikai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A kamatemelésre vonatkozó piaci várakozások tavaly november óta folyamatosan csökkennek, és jelenlegi várakozások szerint már csak minimális esélye van annak, hogy a jegybank tovább folytatja idén a kamatemelési ciklusát.

A Fed is látja a piac irányultságát és félelmeit, legutóbbi, a januári kamatdöntő ülést követően hangsúlyozta, hogy türelmesek lesznek a további kamatmódosításokat illetően,

figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket, valamint a mérlegleépítés ütemezése kapcsán is visszafogottabb hangnemet ütöttek meg.

Azonban a negatív hangulat ellen szól, hogy ugyan a 2018-as negyedik negyedéves GDP-t a kormányzati leállások miatt csak nagy késéssel publikálták a tengerentúlon, viszont felülmúlta a várakozásokat (évesített negyedéves növekedés 2,6%, vs. 2,2%-os várakozás). A tavalyi év egészét nézve pedig szintén kiemelkedő, 2,9%-os átlagos GDP-növekedést regisztráltak az USA-ban.

Az idei év viszont már nem indult ilyen jól a tengerentúlon, melyet az is jelez, hogy a februári munkaerő-piaci adatok jelentősen alulmúlták a piaci várakozásokat. Ez ráerősíthetett a piac azon várakozására, hogy az első negyedéves GDP-adatok az amerikai gazdaság gyengébb teljesítményéről szólnak majd. Továbbá az év eleji kormányzati leállás is rányomhatta a bélyegét az első negyedéves gazdasági növekedésre. Azonban várakozásunk szerint ez csak átmeneti hatást gyakorolhat, így az idei évben az USA gazdasága még a hosszú távon fenntartható szintje (kb. 2%) felett növekszik majd.

Következésképp, 2019-ben még egy Fed-kamatemelésre számítunk.

  • Csúcstalálkozót tart az Európai Tanács a hét második felében

Március 21-22-én (csütörtök-péntek) tartják az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács tavaszi, kétnapos csúcstalálkozóját. A találkozó fókuszában az európai gazdasági bázis megerősítése áll majd, mely kiemelt fontosságú Európa versenyképessége és a globális színtéren betöltött szerepe szempontjából.

Ezen belül foglalkoznak majd a vezetők az egységes piaccal, a tőkepiaci unióval, továbbá a digitális, ipari és kereskedelempolitikával egyaránt, valamint a 2019-es európai szemeszter prioritásaival is. Az EU vezetői megvitatják ezeken felül a klímaváltozást, a közeledő csúcstalálkozót Kínával (április 9.), valamint a Brexit legújabb fejleményeit is.

 

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.