Ezzel legyen tisztában a héten

Hírek2018. szept. 1.Növekedés.hu

Ezen a héten fontos adatokat tudunk meg a magyar gazdaságról. 

  • Szerdán publikálják a hazai friss kiskereskedelmi adatot
A jelenlegi gazdasági növekedésben meghatározó szerepe van a fogyasztás dinamikus bővülésének, amit a foglalkozatás és a bérek növekedése, valamint a magas fogyasztói bizalom támogat. Ezt a tendenciát erősítheti meg a kiskereskedelmi forgalom júliusi friss száma is. Az év első hat hónapjában látott dinamikus növekedés júliusban is fennmaradhatott várakozásunk szerint.
  • Most megtudjuk, hogy mennyire húzták a szolgáltatások a gazdasági növekedést a második negyedévben
Szerdán teszi közzé a Statisztikai Hivatal a második negyedéves GDP-növekedés részleteit. Az előzetes adatok alapján a második negyedévben 4,6%-kal bővült a magyar gazdaság (nyers adat), ehhez képest nem várunk jelentős változást. A növekedéshez az ipar, az építőipar, valamint a szolgáltatási szektor pozitívan járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében. A 2018-as év egészét nézve élénk, 4,3%-os növekedésre számítunk a fogyasztás és a beruházások dinamikus növekedése miatt. Ugyanakkor elemzésünk szerint a hazai üzleti ciklus érett szakaszba ért, azaz elfogyott a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány és a gépi kapacitások kihasználtságát sem lehet már érdemben emelni. Amennyiben nem kerül sor hatékonyságnövelő beruházásokra a vállalati szektorban, akkor a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani az előttünk álló években.
  • Csütörtökön ismerhetjük meg a júliusi hazai ipari termelés volumenindexét
Az év eleje óta mérsékelt növekedést mutat a hazai ipari termelés, a szezonalitástól és munkanaphatástól megtisztított index 3,1%-kal növekedett júniusban (év/év). Az év eleji visszafogott dinamika ellenére továbbra is kedvezőek a szektor kilátásai, az ipari termelésre vonatkozó üzleti bizalmi indexek növekedést mutattak az év eleje óta. Az ipari termelésben az év hátralevő részében tovább javuló dinamika várható, mivel korábban telepített új ipari kapacitások lépnek életbe, elsősorban az exportra termelő nagyvállalatok beruházásai révén.
  • Pénteken érkezik az eurózóna végleges GDP adata
Az előzetes becslés alapján 2,2%-ra mérséklődött ez eurózóna második negyedéves növekedése. Ehhez képest nem várható érdemi módosítás a GDP végleges tényszámában. A gépi kapacitások kihasználtságát tekintve már nem várunk érdemi javulást, de a foglalkoztatás terén még van lehetőség középtávon a növekedésre. Azonban az idei és a következő években a gazdaság által felszívható munkaerő állomány várhatóan eltűnik, és ezzel párhuzamosan mérséklődik az eurózóna növekedése is. MKB Elemzési Központ