Ezt csinálják a világ leggazdagabb emberei szabadidejükben

Hírek2018. szept. 1.Növekedés.hu

Thomas Corley pénzügyi tervező hosszú éven át tanulmányozta 200 önerőből meggazdagodott milliárdos szokásait. A legsikeresebb üzletemberek számára kiemelten fontos, hogy időt szakítsanak az olvasás és a tanulás számára: 86 százalékuk választja egy jó könyv társaságát a televízió helyett.

Egy hosszú munkanapot követően fáradtan ér haza és legszívesebben csak a televízió előtt lazítana – ismerős a helyzet? Habár mindenki szeret kikapcsolódni úgy, hogy csak nézi a kedvenc műsorát, ez nem a leghasznosabb szokás, hisz nem fejlődik általa. Ezért a legsikeresebb emberek közül a legtöbben inkább tanulással töltik a szabadidejüket. Thomas Corley pénzügyi tervező, tanácsadó és író öt éven keresztül követte nyomon több mint 200 önerőből lett gazdag ember szokását. Végül kutatását olyan tanulságosnak ítélte, hogy könyvben is megírta, „Rich Habits” címmel. Egyik legérdekesebb megállapítása szerint a gazdagok szinte alig néznek tévét. Helyette inkább olvasnak. 86 százalékuk választotta egy jó könyv társaságát a televízió helyett, nem pusztán szórakozásból, hanem azért is, hogy bővítsék az ismereteiket. 63 százalékuk pedig még hangoskönyvet is hallgat a reggel folyamán. Nem véletlen az sem, hogy Bill Gates könyvrecenziókat szokott írni az interneten.

A sikeres üzletemberek szívesen olvassák más sikeres üzletemberek életrajzait. De sokszor választájk az önsegítő könyveket továbbá a személyiségfejlődésről és történelmi témákról szóló olvasmányokat.

Felmerül a kérdés, hogy az ilyen kaliberű üzletembereknek hogyan jut ideje olvasni? Ha Barack Obamának sikerült elnöksége alatt a Fehér Házban, nekünk mi mentségünk lenne az ellenkezőjére?

Ugyanakkor Obama messze nem az egyetlen vezető, aki sikerét nagy részben olvasottságának köszönheti. Bill Gates, Warren Buffett, Oprah Winfrey, Elon Musk, Jack Ma mind olvasnak, amikor csak idejük engedi.

Ahogy Bill Gates egyszer a The New York Times-nak nyilatkozta: „Az egyik legjobb módja a tanulásnak, az olvasás. Már egészen kisgyerek korom óta olvasok.” Évente kürölbelül 50 könyvet olvas el de kizárólag nem fikciókat. Gates azt vallja, hogy könyveken keresztül jobban tanul az ember. Warren Buffett karrierje kezdetén naponta akár 600-1000 oldalakat is olvasott. De még ma is napja 80 százalékát olvasással tölti. „ Olvass 500 oldalt naponta. A tudás így működik. Ez egy összetett tudás, amit bárki megszerezhet, de nem mindenki fog.”

Buffet jótanácsa az életre: Teljesen mindegy hol tartasz az életben, tanulj tovább és sikeres leszel.

De hogyan illesztik be az olvasást a teendők közé? Betartják az ötórás szabályt.

Az ötórás módszer  

Az ötórás szabályt Michael Simmons, az Empact cég alapítója találta ki. A dolog végtelenül egyszerű: naponta egy órát az olvasásra kell szánni. Így öt munkanap alatt meg is van az öt óra olvasás. Az olvasás által pedig tanul az ember, így lesz jobb vezető.

Elon Musk például sokat olvasott arról, hogyan építsen rakétákat, amely végül a SpaxeX megalapításához vezetett. Musk-ot elég sokszor bántották az iskolában különcsége miatt, ezért sokat olvasott. Ez inspirálta, arra, hogy valami maradandót alkosson és nyomot hagyjon a világban. Az Alibaba alapítója, Jack Ma szerint az olvasás jó kiindulópontot ad: azok, akik olvasnak, mélyrehatóbban ismerik egyes iparágak stratégiáját és taktikáját. Ha nehézségekbe ütközik a napi egy óra, kezdje 20-30 perc olvasással. Célszerű mindig a táskánkban tartani egy könyvet, amely mindig a rendelkezésünkre áll. Sosem lehet tudni, hogy mikor kell hosszasan várakozni egy-egy megbeszélés vagy orvosi vizsgálat előtt. Ha sokat ül a kocsiban, mindig mozgásban van, akkor próbálja ki a hangoskönyvet. (via Entrepreneur)