Februárhoz képest 0,2 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás

Hírek2023. máj. 5.MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 4,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene, miközben februárhoz mérten 0,2 százalékkal emelkedett a kibocsátás. Biztató, hogy az előző hónaphoz képest már második hónapja látható kismértékű növekedés, a januárban látott jelentős visszaesést követően - kommentálta a KSH első becslését pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Az ipari teljesítményen belül meghatározó a járműgyártás és a villamos berendezés gyártásának növekedése, amely az elektromobilitás térnyerésével egyre inkább húzóágazattá válik - emelte ki a GFM .

Az adatok rávilágítanak, hogy a háború és az elhibázott szankciók jelentős károkat okoznak a gazdaságban. A kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat, a munkahelyeket, a teljes foglalkoztatottságot, miközben letöri a szankciós inflációt és kivédi a recessziót - ismételte meg a minisztérium.

A hibás brüsszeli lépések ellensúlyozása érdekében a kormány elindította a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, a Baross Gábor tőkeprogramot, valamint rendkívül kedvező kamatozású forrásokat biztosít a Széchenyi Kártya programon keresztül. Mindezeknek köszönhetően több mint 3100 milliárd forintnyi forrás áramlik a vállalkozásokhoz, amely 1,2 százalékkal növeli a GDP-t és a kínálat bővítésén keresztül csökkenti az inflációt. A kormány intézkedései eredményesek,

csökkenésnek indult az infláció, 4,7 millióan dolgoznak és soha ilyen alacsony nem volt a regisztrált álláskeresők száma - olvasható a GFM közleményében.